Hlavní obsah

Tak vysoko se za války ještě nesáhlo. Šojgu přišel o spojence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Zatčený náměstek ruského ministra obrany Timur Ivanov (vlevo) s prezidentem Vladimirem Putinem a šéfem resortu Sergejem Šojguem.

Reklama

Náměstek ruského ministra obrany byl zatčen kvůli korupci. Timur Ivanov se pohyboval v blízkém okolí šéfa svého resortu už v dobách, kdy Sergej Šojgu řídil Moskevskou oblast.

Článek

Ruské úřady zadržely náměstka ministra obrany Timura Ivanova kvůli obvinění z korupce. Dlouholetý politik měl přijmout úplatky v hodnotě nejméně jednoho milionu rublů (asi 250 tisíc korun). Zatčení Ivanova přitáhlo pozornost zejména kvůli jeho dlouholeté blízkosti k ministru obrany Sergeji Šojguovi.

Zároveň se jedná o dosud nejvýše postaveného úředníka, kterého úřady uvěznily od začátku ruské invaze na Ukrajinu. V případě odsouzení hrozí politikovi až 15 let vězení.

„Někomu zkřížil cestu“

Funkci náměstka ministra obrany zastával Ivanov už od roku 2016. Předtím tři roky vedl armádní stavební podnik Oboronstroj, který byl s resortem obrany provázaný. Se Šojguem ale spolupracoval ještě dříve, když působil jako zástupce šéfa regionální vlády Moskevské oblasti. Gubernátorem byl v té době právě nynější ministr obrany.

Jako náměstek ministra obrany dohlížel Ivanov na výstavbu, rekonstrukci a opravu objektů ministerstva. Byl také zodpovědný za ubytovací a zdravotnické zabezpečení ruských ozbrojených sil.

Pod jeho gesci pak spadaly i nejnovější obrovské zakázky zadané na obnovu Ruskem okupovaného východoukrajinského města Mariupol, které bylo zdevastováno ruskými útoky krátce po invazi v únoru 2022.

Profil Sergeje Šojgua

Do nejužšího okruhu „prezidentových mužů“ patří už přes dvacet let. Do nejvyšších politických pater ho ale vytáhl už Boris Jelcin.

Okolnosti zadržení náměstka ministra s tak vysoce postavenými kontakty nejsou zatím jasné. Deník New York Times nicméně upozorňuje, že v minulosti bylo pravidlem, že stíhání takto postavené osoby souviselo s neshodami ve vyšších patrech.

„Není nijak výjimečný, pokud jde o vedlejší podnikání a nevysvětlitelné bohatství. Aby vás potkal takový konec kariéry, museli jste někomu zkřížit cestu,“ okomentovala zatčení pro americký list Dara Massicotová, expertka na ruskou armádu z Carnegieho nadace pro mezinárodní mír.

Stanice BBC pak poznamenala, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu jsou takto vysoce medializované případy vzácné.

Na sankčním seznamu EU i USA

V roce 2019 se Ivanov objevil v žebříčku nejbohatších bezpečnostních činitelů sestaveném časopisem Forbes. Na sociálních sítích přitom již roky kolují fotografie a zprávy o okázalém životním stylu Ivanova a jeho manželky, který zdaleka nedosahuje výše státního platu.

Na majetek Ivanovových se v roce 2022 zaměřilo také vyšetřování Nadačního fondu proti korupci, organizace založené zemřelým opozičním vůdcem Alexejem Navalným. Podle něj si manželé koupili například luxusní auto Rolls-Royce, prsten v hodnotě 104 tisíc dolarů nebo drahé módní oblečení. Pořídili si i luxusní rekreační dům nebo si pronajali chatu na francouzské Riviéře.

Po začátku invaze uvalily Spojené státy i Evropská unie na politika kvůli jeho aktivitám sankce. Vztahuje se na něj zákaz cestování a zmrazení majetku ze strany EU, která ho označuje za „desátého v celkové hierarchii ruského vojenského vedení“.

Podle zdroje časopisu Forbes platil Ivanov za „Šojguova muže“. V poslední době se ale nahromadily problémy a otázky, které znemožnily jeho pokračování ve funkci.

Zadržení náměstka by rovněž podle magazínu mohlo souviset se skutečností, že resort by mohl v brzké době opustit i samotný ministr. Odstavení Ivanovova tak lze chápat i jako snahu předem „pročistit“ Šojguovo okolí, tvrdí zdroj publikace.

Reklama

Doporučované