Hlavní obsah

Téměř 45 stupňů Celsia. Brazílie naměřila rekordní teplotu

Téměř 45 stupňů Celsia. Brazílie naměřila rekordní teplotu.Video: Jan Marek

 

Reklama

V brazilském městě Araçuaí, ležícím v jihovýchodním státě Minas Gerai, byla naměřena rekordní teplota 44,8 °C. Podle meteorologů budou horké teploty pokračovat.

Článek

Brazílie se v uplynulých týdnech potýká s nebývalou vlnou veder. Dokazuje to i skutečnost, že meteorologové v neděli ve městě Araçuaí na jihovýchodě země naměřili novou nejvyšší teplotu 44,8 °C. Rekord byl překonán po 18 letech.

Klimatický jev je přičítán fenoménu El Niño i klimatickým změnám. Meteorologové varují, že vedra budou pokračovat. Léto na jižní polokouli začíná teprve za měsíc.

Národní institut meteorologie (Inmet) vydal červené varování pro celou zemi. V důsledku veder je rekordní i spotřeba energií, které lidé využívají pro klimatizace.

Rio de Janeiro kvůli rekordním teplotám řešilo i zásah do kulturního života města. O víkendu jej navštívila světová popová hvězda Taylor Swift, která jeden svůj koncert odložila a vymohla si i změny v pravidlech vstupu na koncert. „Swifties,“ jak se jejím fanouškům přezdívá, tak mohli na stadion přijít i s lahvemi vody, které jsou jinak zakázané. Ještě předtím však v důsledku veder jedna fanynka zemřela.

Reklama

Doporučované