Hlavní obsah

„Ten balon je náš.“ Čína chce po USA vrátit trosky sestřeleného zařízení

Foto: AFP PHOTO / HANDOUT / US NAVY Lt. j.g. Jerry Ireland, Profimedia.cz

Americký námořník z výsadkové dokovací lodi USS Carter Hall sleduje torpédoborec USS Oscar Austin (DDG 79) a křižník USS Philippine Sea, které proplouvají v blízkosti trosek sestřeleného čínského balonu, 4. února 2023.

Reklama

Spojené státy daly najevo, že zaslání trosek balonu do Číny neplánují. Místo toho se je chystají prozkoumat američtí experti na špionážní zařízení. Washington také vyhodnocuje, kteří čínští představitelé o letu balonu věděli.

Článek

Peking si nárokuje trosky balonu, který v sobotu nad Atlantským oceánem sestřelily Spojené státy s tím, že jde o čínský špionážní balon. Komunistická země ho vytrvale označuje za vědecké zařízení, k jehož zničení nebyl důvod.

„Ten balon nepatří Spojeným státům, patří Číně,“ prohlásila podle agentury Anadolu v úterý mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning. „Čínská vláda bude pokračovat v obraně svých legitimních práv a zájmů,“ dodala podle stanice Deutsche Welle (DW). Mluvčí odpovídala na otázku, jestli Peking požádal Washington o navrácení balonu.

Spojené státy už předtím daly najevo, že nic takového nemají v úmyslu. Americké úřady oblast okolo místa sestřelu uzavřely, aby ji mohly důkladně prozkoumat.

Potopené díly se snaží lokalizovat pomocí nepilotovaných podmořských plavidel. Část trosek už vyzvedly a teď je mají prozkoumat experti na špionážní zařízení (video s vyzvednutím trosek najdete zde).

Let čínského balonu vyvolal hlubší napětí v čínsko-amerických vztazích. Mluvčí Národně-bezpečnostní rady Bílého domu John Kirby v pondělí obvinil Peking, že incident „neudělal nic ke zlepšení už tak napjatých vztahů s Čínou“.

Více o sestřelení balonu v USA

Spojené státy balon sestřelily v sobotu na přímý rozkaz prezidenta Joea Bidena. Zařízení se předtím několik dní pohybovalo nad americkým územím, včetně několika citlivých objektů.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken už v pátek zrušil plánovanou návštěvu Číny, Kirby řekl, že Washington hledá nový termín. Podle Bílého domu je teď na Číně, „aby zjistila, jaký druh vztahů chce udržovat“, řekla mluvčí Karine Jean-Pierrová.

Čína zpočátku zaujala smířlivý přístup, když se za vstup balonu do amerického vzdušného prostoru téměř omlouvala. Po jeho sestřelení ale obrátila a Spojené státy kritizuje.

„Vyšší síla“ zasahuje běžně, tvrdí Čína

„Americká strana měla k incidentu přistoupit klidným a profesionálním způsobem, ale trvání na použití síly byla samozřejmě přehnaná reakce,“ prohlásila už v pondělí mluvčí čínské diplomacie Mao Ning. Z Pekingu už několikrát padla slova o „zničení“ pokroku ve vzájemných vztazích.

Čína trvá na tom, že vniknutí balonu do USA zavinila „vyšší síla“, podle ní se zařízení stalo neovladatelným kvůli počasí a výrazně se vychýlilo ze své dráhy.

„Čína je zodpovědná země, která se vždy přísně řídí mezinárodním právem,“ uvedla mluvčí podle státního serveru Global Times. Podle ní se vědecké balony odchýlily od plánované trasy už v minulosti a nejde o nic výjimečného.

I americké úřady potvrdily, že to zdaleka není poprvé, co se čínský balon dostal nad území USA. Nejméně tři zaznamenaly během vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Generál Glen D. VanHerck, který řídí Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD), podle DW řekl, že tajné služby „nás o těch balonech zpravily“ až poté, co opustily americký vzdušný prostor.

V úterý Bidenova administrativa seznámí s utajovanými informacemi ohledně sestřeleného balonu americké senátory, oznámila kancelář šéfa demokratické většiny v Senátu Chucka Schumera. Vláda si zatím není jistá, kteří čínští představitelé o balonu věděli.

Omluva za druhý balon

V pondělí zároveň Čína přiznala, že druhý balón, který se pohyboval nad územím Latinské Ameriky, také patří jí. Den na to se omluvila Kostarice, že vstoupil nad její území, a uvedla, že sloužil k účelům převážně meteorologického výzkumu.

I nad kostarické území se podle čínských představitelů balon dostal kvůli odchylce od původní trasy. Kostarická agentura pro civilní letectví po lokalizaci balónu upozornila letadla na jeho přítomnost, země nepřijala žádná další opatření, píše agentura ČTK.

Čínský balon se podle agentury posléze přesunul nad Kolumbii, která ho ve svém vzdušném prostoru objevila v pátek. Země uvedla, že objekt nepovažuje za hrozbu pro národní bezpečnost a že jej sledovala do doby, než opustil její vzdušný prostor.

Reklama

Související témata:

Doporučované