Hlavní obsah

Test britské jaderné rakety podruhé selhal. Střela dopadla kousek od ponorky

Foto: Královské námořnictvo

Britská ponorka třídy Vanguard.

Reklama

Incident se údajně stal 30. ledna u pobřeží Floridy. Britské ministerstvo obrany mluví o ojedinělé anomálii. Test rakety Trident ale selhal už podruhé v řadě.

Článek

Britský jaderný raketový systém Trident se minulý měsíc při testu porouchal, a vypuštěná raketa se tak zřítila do oceánu v blízkosti ponorky, která ji vypustila, informoval ve středu britský deník The Sun. Urazit přitom měla tisíce kilometrů.

Test se měl uskutečnit 30. ledna poblíž floridského pobřeží. Problém ale nastal, když se u střely vybavené maketami jaderných hlavic nezapálily nosné rakety prvního stupně. Britské ministerstvo obrany uvedlo, že během testu došlo k anomálii.

„Z důvodu národní bezpečnosti o tom nemůžeme poskytnout další informace, nicméně jsme přesvědčeni, že anomálie byla specifikem dané události, a proto nemá žádné důsledky pro spolehlivost širších raketových systémů a zásob Trident,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. „Jaderné odstrašení Spojeného království zůstává bezpečné, spolehlivé a účinné,“ dodalo.

Svědkem neúspěšného odpalu z jaderné ponorky HMS Vanguard byl osobně i ministr obrany Grant Shapps. Ponorka byla během selhání nosných raket pod hladinou, a nedošlo tak k žádnému poškození plavidla, když se nedaleko od něj zřítila 13 metrů dlouhá a 58 tun těžká střela.

Předchozí podobné cvičení se odehrálo v roce 2016. I to skončilo neúspěšně. Raketa se totiž údajně vychýlila z kurzu. Podle BBC jsou testy vzácné i proto, že rakety Trident jsou drahé – jedna údajně stojí 17 milionů liber (přes 500 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované