Hlavní obsah

Thajsko je o krok blíž k legalizaci „duhových“ manželství

Foto: Shutterstock.com

Návrh zákona v Thajsku počítá s tím, že by stejnopohlavní páry mohly adoptovat děti. Ilustrační fotografie

Reklama

Thajsko je na cestě stát se první zemí jihovýchodní Asie, která uzná svazky homosexuálních párů. Návrh zákona, který ve středu schválila dolní komora parlamentu, musí schválit ještě Senát a král.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Thajsko ve středu vykročilo směrem k prosazení manželství pro stejnopohlavní páry. Parlament totiž schválil návrh zákona, který má tyto sňatky legalizovat, informují zahraniční média. Návrh zákona musí nicméně schválit ještě Senát a následně thajský král Mahá Vatčirálongkón.

Thajsko je jednou z nejotevřenějších zemí vůči LGBTQ komunitě v Asii, tamní aktivisté ale tvrdí, že thajské konzervativní zákony tuto skutečnost zatím dostatečně neodrážejí. Zákonodárci v dolní komoře Národního shromáždění přesto ukázali, že mají vůli dát věci do pohybu. Návrh zákona totiž podpořily téměř všechny hlavní thajské strany a byl schválen drtivou většinou ze 415 přítomných zákonodárců – 400 z nich poslalo text dál, proti hlasovalo pouze 10 poslanců.

„Udělali jsme to pro všechny Thajce, abychom snížili rozdíly ve společnosti a začali prosazovat rovnost, “ řekl zákonodárcům Danuphorn Punnakanta, předseda parlamentního výboru pro návrh zákona. Norma mimo jiné ruší právní odkazy na termíny „muž“, „žena“, „manžel“ nebo „manželka“ ve prospěch genderově neutrálních termínů.

Návrh počítá i s tím, že stejnopohlavní páry by měly právo adoptovat děti. Vztahovat by se na ně měly i další výhody, jako jsou daňové odpočty, souhlas s lékařskou péčí pro životního partnera, společná správa majetku a dědická práva.

Pokud zákon schválí i Senát a král, stane se Thajsko první zemí jihovýchodní Asie, která legalizuje manželství osob stejného pohlaví. „Společnost nám dnes dokázala, že jí záleží na právech LGBT,“ řekl francouzské tiskové agentuře AFP Tunyawaj Kamolwongwat, člen progresivní strany Move Forward, která prosazuje práva LGBTQ.

Reklama

Doporučované