Hlavní obsah

Tibet nabízí přijímačky na vysokou. Rodiče to ale přijde na 400 tisíc dolarů

Foto: Lhasa Government, Wikimedia Commons

Tibet se z velké části rozkládá na Tibetské náhorní plošině. Ilustrační fotografie

Reklama

Tibet láká investory z jiných částí Číny příslibem, že tam jejich děti budou moci skládat přijímací zkoušky na univerzity. Ovšem výměnou za investici ve výši nejméně 400 000 dolarů.

Článek

Tibet, který je dlouhodobě okupovaný Čínou, zvolil netradiční způsob využití tamního jednoduššího bodovacího systému k přijetí na vysokou školu. Slibem, že nechá děti skládat přijímací zkoušky, láká bohaté investory z jiných oblastí asijské velmoci. Kvalifikovaná investice ve výši tří milionů jüanů (417 000 dolarů) bude muset zůstat po dobu pěti let.

Vzhledem k tomu, že 90 procent obyvatelstva Tibetu tvoří etničtí Tibeťané, má region jednu z nejnižších bariér pro vstup na vysoké školy v Číně. To je klíčová výhoda pro miliony studentů, kteří tam každoročně skládají přijímací zkoušky „gaokao“ v naději, že si zajistí lukrativní zaměstnání, informovala agentura Reuters.

V roce 2023 by se student z Tibetu, který by u přijímacích zkoušek získal alespoň 300 bodů ze 750, kvalifikoval na vysokoškolské místo na více než 1200 univerzitách v celé zemi. Pro srovnání, ti, kteří skládali zkoušku v Pekingu, museli dosáhnout 448 bodů, vysvětluje agentura.

Plán vyvolal debaty na čínských sociálních sítích. Někteří přispěvatelé tvrdili, že by to bylo vůči studentům z hornatého regionu nespravedlivé, zatímco jiní plán podporovali. „A co míra zápisu dětí narozených v Tibetu?“ ptal se jeden uživatel na populární platformě Weibo.

Vzhledem k tomu, že počet bodů je částečně vázán na celkové výsledky zkoušek, hrozí, že příliv uchazečů z provincií s lepšími vzdělávacími zdroji zvýší minimální skóre v Tibetu a poškodí regionální uchazeče. Místní ministerstvo školství podle Reuters ve středu vydalo oznámení, v němž slíbilo, že proti „migrantům gaokao“, jak studenty usilující o získání výhod z tohoto plánu nazývá, zakročí.

Reklama

Doporučované