Hlavní obsah

Tisíce lidí nabízejí, že adoptují děvčátko narozené pod sutinami

Foto: Profimedia.cz

Novorozenec, kterého záchranáři našli pod sutinami, je ve stabilizovaném stavu.

Reklama

Děvčátko, které se narodilo matce zavalené při zemětřesení v Sýrii, přišlo o rodiče i sourozence. Záběry ze záchrany novorozence obletěly média i sociální sítě a tisíce lidí nyní nabízí, že dítě adoptují.

Článek

První chvíle na světě strávila Aya, jejíž jméno v arabštině znamená „zázrak“, pod sutinami. Trosky zavalily její matku, která bez dostatečného přísunu kyslíku porodila, a krátce nato zemřela. Při záchraně s ní bylo novorozeně stále ještě spojené pupeční šňůrou.

Zřícení čtyřpatrového domu v syrském Džindirasu, ke kterému došlo v důsledku zemětřesení z noci na pondělí, nepřežili ani další blízcí příbuzní.

„Hledali jsme Abdalláha a jeho rodinu. Nejdříve jsme našli jeho sestru, pak jeho ženu a nakonec Abdalláha, kteří byli schoulení u sebe,“ řekl agentuře AFP blízký příbuzný rodiny Chalíl Savádí. „Pak jsme uslyšeli hluk. Uklidili jsme to a našli jsme tu malou, díkybohu,“ dodal.

Záběry ze záchrany miminka obletěly sociální sítě i média. Na videu se s dítětem muž prodírá mezi sutinami, zatímco za ním jeden ze záchranářů běží s dekou, do které pak novorozeně zabalí. Tisíce lidí, které příběh zasáhl, na sociálních sítích nabízejí, že si holčičku adoptují, informovala BBC.

„Chtěl bych ji adoptovat a dát jí důstojný život,“ citovala stanice zájemce o osvojení holčičky. Podobný záměr vyjádřil podle BBC i jeden kuvajtský televizní moderátor. „Jsem připraven se o toto dítě postarat a adoptovat ho, pokud mi to právní postupy umožní,“ poznamenal.

Příběh novorozeněte

První tři hodiny svého života strávila zavalená v sutinách. Svět obletěly záběry záchranářů ze syrského města Džindiras, kterým se podařilo novorozeně zachránit. Rodiče ani sourozenci nepřežili.

Holčička byla po záchraně převezena do nemocnice v nedalekém městě Afrín, kde ji lékaři umístili do inkubátoru a napojili na kapačku. „Přijela s končetinami ztuhlými zimou a s poklesem krevního tlaku. Poskytli jsme jí první pomoc a dali jí kapačku, protože nebyla dlouho kojená,“ řekl doktor Hání Márúf.

Miminko má pohmožděniny, ale je podle lékaře ve stabilizovaném stavu. „Narodila se pravděpodobně sedm hodin po zemětřesení,“ řekl Márúf a dodal, že vážila 3,2 kilogramu, a narodila se tedy v termínu. Kdyby podle něj holčičku záchranáři našli jen o hodinu déle, pravděpodobně by nepřežila.

Ředitel nemocnice Chálíd Attiáh uvedl, že mu volaly desítky lidí z celého světa, kteří chtějí malou Ayu adoptovat. Zatím to ale podle něj není na pořadu dne.

„Nikomu teď nedovolím, aby ji adoptoval. Dokud se nevrátí její vzdálená rodina, budu se k ní chovat jako k vlastní,“ řekl pro BBC. O kojení miminka se tak stará jeho žena, která má jen o několik měsíců starší dítě.

V Ayině rodném městě Džindirasu lidé v sutinách stále hledají, podobně jako na jiných místech Sýrie a Turecka, své blízké.

„Situace je katastrofální. Pod troskami jsou stále lidé, které se nám ještě nepodařilo dostat ven,“ popsal situaci na místě tamní novinář Mohammed al-Adnan. Odhadl, že 90 procent města bylo zničeno a většina pomoci zatím přišla od místních lidí.

Záchranné práce nicméně komplikuje chladné počasí a šance na přežití se s časem postupně snižují. Pondělní zemětřesení si vyžádalo již více než 20 tisíc obětí.

Reklama

Doporučované