Hlavní obsah

Trump slíbil milost pro útočníky na Kapitol. Kandidaturu ale nepotvrdil

Foto: Profimedia.cz

Exprezident Donald Trump na mítinku v texaském Conroe v lednu 2022.

Reklama

Pokud by se Donald Trump znovu ucházel o post prezidenta Spojených států a vyhrál by, dal by milost lidem odsouzeným kvůli výtržnostem v sídle amerického Kongresu z loňského 6. ledna, oznámil exprezident.

Článek

„Pokud budu kandidovat a pokud vyhraju, budeme zacházet s těmi lidmi z 6. ledna spravedlivě,“ řekl Trump za nadšeného jásotu svých stoupenců ve městě Conroe v Texasu. „Pokud to bude vyžadovat milosti, udělíme jim milosti. Protože se s nimi zachází nespravedlivě,“ uvedl také bývalý šéf Bílého domu za republikány.

Trumpův projev podle stanice CNN odpovídá aktuální náladě mnoha republikánů, kteří by za správné považovali udělení milosti výtržníkům, kteří vtrhli do Kapitolu. Například guvernér Floridy Ron DeSantis, jeden z potenciálních republikánských kandidátů na prezidenta v roce 2024, nedávno označil připomínky nepokojů v Kapitolu za snahu „pošpinit“ Trumpovy příznivce.

Tisíce Trumpových přívrženců povzbuzených jeho tvrzeními o zfalšovaných volbách vtrhly před rokem do sídla amerického Kongresu, kde začínala společná schůze obou komor k výsledkům prezidentské volby.

Policie obvinila přes 725 lidí, přičemž zhruba 200 z nich přiznalo vinu. Dosud nejdelší trest - 63 měsíců odnětí svobody - vyměřil soud minulý měsíc Robertu Palmerovi, který se účastnil tvrdých bojů s policisty a podle prokuratury mimo jiné na strážce zákona hodil hasicí přístroj.

Trump skutečnost, že ve volbách na podzim 2020 podlehl demokratovi Joeovi Bidenovi, doposud neuznal. Volby stále označuje za zmanipulované. Zda se v roce 2024 bude ucházet o znovuzvolení, Trump zatím neoznámil. Na shromáždění ale uvedl, že v roce 2024 „si vezmeme Bílý dům zpět“, informuje CNN.

Trump také využil projev ke kritice vyšetřování vedeného newyorskými prokurátory týkajícího se jeho obchodního impéria a vyzval k „největším protestům, jaké kdy proběhly“, pokud žalobci „udělají něco špatného nebo nezákonného“.

Newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová na začátku tohoto měsíce zveřejnila podrobnosti o tom, co její úřad považuje za „zavádějící nebo podvodné“ finanční výkazy. Manhattanský okresní prokurátor Alvin Bragg Jr. pak slíbil, že se osobně zaměří na vyšetřování Trumpových obchodních praktik. Oba žalobci, které Trump nazval „rasisty“, jsou Afroameričané a ani jeden z nich zatím ve své kariéře nečelil obviněním z pochybení ve své práci.

„Tito žalobci jsou zlí, hrozní lidé. Jsou to rasisté a jsou velmi nemocní, jsou duševně nemocní,“ řekl Trump. „Jdou po mně, aniž bych měl jakoukoli ochranu svých práv ze strany Nejvyššího soudu nebo většiny ostatních soudů. Ve skutečnosti nejdou po mně, ale po vás,“ dodal exprezident.

Reklama

Související témata:

Doporučované