Hlavní obsah

Trumpova fotka zdobí hrnky i trička. Vydělat se tak snaží i jeho odpůrci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Winred.com

Nabídka na webu Trumpovy kampaně.

Reklama

Policejní fotografie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa se začala objevovat na marketingových předmětech Trumpovy kampaně, ale i jeho odpůrců. Otázkou je, kdo má na její použití právo.

Článek

Policejní fotografie neboli „mugshot“ bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa pořízená při jeho vydání úřadům ve věznici v okrese Fulton ve státě Georgia se rychle stala marketingovým hitem a začala figurovat v prezidentské kampani, informovala agentura Reuters.

Fotka Trumpa se začala objevovat na tričkách, hrncích či plakátech. Jako nástroj, pomocí kterého chtějí vybrat peníze, ji využívají jak Trumpovi podporovatelé, kteří usilují o jeho zvolení, tak jeho protivníci z řad republikánů.

Stránka „Save America“, která vybírá peníze na exprezidentovu novou volební kampaň, nabízí tričko s jeho „mugshotem“ a heslem „Never Surrender“ (Nikdy se nevzdávej) za 34 dolarů (760 Kč) nebo hrnek za 25 dolarů (558 Kč). Jeho syn Don Trump mladší propaguje na sociálních sítích podobné tričko, ale s heslem „Free Trump“ (Osvoboďte Trumpa) za necelých 30 dolarů a plakáty skoro za 20 dolarů.

Oproti tomu antitrumpovské křídlo strany jeho policejní snímek vnímá jako symbol toho, že je bývalý prezident za své činy zodpovědný. Fotografii využila už organizace Lincoln Project, založená republikány, kterým se nové směřování strany pod velením Trumpa nelíbilo. Ti za 35 dolarů také nabízejí hrneček s jeho podobiznou. K mání je ale i sada skleniček, kde každá nese policejní fotografii jiného politika. Nechybí zde například Trumpův bývalý právník Rudy Giuliani.

Podobné propagační předměty můžou generovat velké množství peněz pro Trumpův tým, které budou potřeba v nadcházejících prezidentských volbách, shodují se političtí stratégové. „Fandové Donalda Trumpa budou dychtit po tom poslat svému ,hrdinovi‘ 25 dolarů a získat za to tričko s jeho fotografií,“ řekl pro Reuters David Kochel, člen týmu starajícího se o republikánskou prezidentskou kampaň v Iowě. „Je smutné, že někdo slaví obvinění z trestných činů, nicméně v takovém stavu je naše politika,“ dodal.

Trumpův tým si toho je jednoznačně vědom, protože už do podobných marketingových předmětů jako triček a hrnků investoval od roku 2015 skoro 100 milionů dolarů.

Kdo k fotografii vlastní práva?

Trumpovi poradci se nyní zabývají otázkou, zda má jeho kampaň výlučné právo fotografii používat. „Mugshoty“ pořízené americkými federálními úřady jsou veřejně dostupné. Několik amerických států má ale zákony, jež brání použití podobných fotografií ke komerčním účelům bez patřičného povolení. Naopak politická parodie, za kterou by výrobky s fotografií bylo možné označit, je chráněna tamní ústavou. Jasný verdikt by tak zřejmě musel vynést až soud.

Reklama

Doporučované