Hlavní obsah

Turisti na vodních skútrech omylem přepluli do Alžírska. Hned je zastřelili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: muratart, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Alžírská pobřežní stráž začala střílet na skupinu kamarádů, kteří při projížďce na vodních skútrech překročili přísně hlídanou hranici s Marokem. Dva muže připravila o život. Tělo jednoho z nich vyplavilo moře kousek od pláže.

Článek

Čtyři kamarádi se z marockého rezortu v úterý vypravili na projížďku na vodních skútrech. Na moři se ale ztratili a náhle se ocitli v alžírských vodách. Tamní pobřežní stráž, která hlídá ostře sledovanou hranici mezi státy, na nic nečekala a začala na ně střílet. Dva z nich zabila, dalšího zatkla.

Vyváznout se podařilo pouze jedinému členovi čtyřčlenné skupiny turistů francouzsko-marockého původu, Mohamedovi Kissimu, napsala s odkazem na marocká média agentura AFP.

„Ztratili jsme se, ale jeli jsme dál, až jsme se ocitli v Alžírsku,“ popsal Kissi pro server Al Omk, jak ke smrtelnému incidentu došlo. Dodává, že jim v té době docházelo palivo.

„Věděli jsme, že jsme v Alžírsku, protože se k nám blížil černý alžírský člun“ a ti na palubě „na nás stříleli“, tvrdí Kissi.

Podle něj pobřežní hlídka věděla, že jsou civilisté a nejsou ozbrojení. Před jejím člunem se prý nesnažili utíkat, jeho bratr se dokonce se strážci pokoušel domluvit. Začali na něj ale střílet.

„Díky Bohu, že mě nezasáhli, ale zabili mého bratra a mého přítele,“ dodává Kissi s tím, že z místa činu plaval směrem k marockému rezortu Saidia, dokud ho nevyzvedlo marocké námořnictvo.

Mezi Alžírskem a Marokem panují dlouhodobě napjaté vztahy kvůli otázce Západní Sahary, Maroko tuto zemi z velké části okupuje.

V roce 1994 byla hranice obou států uzavřena. V posledních letech se jejich spor dále vyostřoval. Alžírsko v srpnu 2021 Maroko obvinilo z nepřátelského jednání a přerušilo vzájemné diplomatické vztahy.

Napětí v minulém měsíci posílilo také rozhodnutí Izraele uznat suverenitu Maroka nad Západní Saharou. Alžírsko tento krok kritizovalo s tím, že jde o porušení mezinárodního práva.

Rybář našel mrtvé tělo v zálivu

Jak upozorňuje server Ouest France, marocké ani alžírské úřady dosud zprávy o úmrtí turistů nekomentovaly. Předpokládá se ovšem, že incident pravděpodobně dále rozdmýchá nepřátelské nálady mezi oběma státy.

Zastřelení dvou mužů, kteří se vydali na nevinnou projížďku na moře, už teď rozhněvala řadu marockých obyvatel.

Na sociálních sítích se objevilo video, které natočil v zálivu u Saidie marocký rybář. Je na něm vidět, jak na hladině plave bezvládné tělo jednoho ze čtyř mužů, které zastřelila alžírská pobřežní stráž.

Podle marockého serveru Le360 tělo jednoho z mužů, Bilala Kissiho, bratra Mohameda Kissiho, vyplavilo moře a bylo nalezeno nedaleko pláže v Saidie. Tělo druhé oběti, Abdelaliho Merchouera, se údajně nachází na alžírské straně hranice.

„Zabili Bilala Kissiho, mého malého bratrance. Jedinou chybou, kterou udělal, bylo, že se dostal do alžírských teritoriálních vod, byl na dovolené se svými přáteli,“ napsal na sociálních sítích herec Abdelkarim Kissi a vyzval marocké úřady, aby případ předložily mezinárodnímu soudu.

Muž, kterého pobřežní stráž zatkla, Smail Snabe, údajně ve středu stanul před alžírským prokurátorem. Žádné další podrobnosti se k jeho případu dosud neobjevily, píše BBC.

Reklama

Doporučované