Hlavní obsah

U Džibutska se potopila loď s migranty, zemřelo 35 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: NoyanYalcin, Shutterstock.com

Západ slunce nad Adenským zálivem v Džibutsku, ilustrační snímek.

Reklama

Lidé z Džibutska se obvykle snaží dostat do Saúdské Arábie nebo Spojených arabských emirátů.

Článek

U pobřeží Džibutska na východě Afriky se ve čtvrtek potopila loď vezoucí šest desítek migrantů, nejméně 35 z nich zahynulo. Informovala o tom dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Podle ní se podařilo zachránit 26 lidí a záchranná operace poblíž přístavu Obock v Adenském zálivu dál pokračuje.

Podle džibutských úřadů bylo mezi cestujícími nejméně 18 žen a dva nezletilí. Záchranáři dosud našli 11 těl a 24 osob evidují jako nezvěstné, což ale podle IOM vzhledem k okolnostem znamená, že také tito lidé jsou nejspíš mrtví.

Z Džibutska vyráží každý rok na nebezpečnou plavbu přes Adenský záliv směrem do Jemenu na 200 000 lidí, uvádí IOM. Snaží se tak dostat do Saúdské Arábie nebo Spojených arabských emirátů a najít si tam práci.

Mnoho utečenců pochází ze Somálska a Etiopie, které s Džibutskem sousedí. V Etiopii se teprve loni na podzim podařilo vyřešit dlouhý konflikt mezi armádou a povstalci v tamním regionu Tigraj, který v zemi způsobil humanitární katastrofu.

Reklama

Související témata:

Doporučované