Hlavní obsah

U pobřeží Kapverd se našla loď, přes 60 migrantů nejspíš zahynulo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ververidis Vasilis, Shutterstock.com

Potopená loď vyplula ze Senegalu. Ilustrační snímek.

Reklama

Na lodi bylo celkem 101 cestujících. Zachránilo se jich pouhých osmatřicet.

Článek

U pobřeží Kapverd západně od Afriky se v pondělí našla loď. Přes šedesát migrantů, kteří v ní cestovali, nejspíš zahynulo. Zachránilo se osmatřicet lidí, včetně čtyř větších dětí. Ve středu o tom informovala agentura AFP s odvoláním na vyjádření Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Kapverdy leží asi 600 kilometrů západně od pobřeží Afriky a jsou na migrační trase, která vede na španělské Kanárské ostrovy, uvedl zpravodajský server BBC News.

Loď se 101 cestujícími vyplula 10. července ze Senegalu, odkud pocházela naprostá většina z lidí na palubě. V pondělí plavidlo ve vodách Atlantiku poprvé spatřila španělská rybářská loď a upozornila na ni kapverdské úřady. Záchranáři vedle osmatřiceti přeživších evidují sedm těl obětí, šestapadesát lidí se pohřešuje.

„Když se po nehodě lodi evidují pohřešovaní, tak jsou zpravidla považováni za zemřelé,“ uvedla mluvčí IOM Safa Msehliová. Úřady se zatím nevyjádřily. Není ani jasné, kdy přesně k nehodě došlo.

„Panuje smutek, zděšení, zoufalství a naprosté ticho,“ řekl AFP Moda Samb, radní z obce Faa Boye, odkud loď vyplula. Většina cestujících podle něj pocházela z této rybářské obce. „Narodili se tu a vyrostli tady. Rodiny teď čekají na zprávy, zda jsou jejich děti mezi zachráněnými,“ dodal Samb.

Reklama

Doporučované