Hlavní obsah

Potopil křižník Moskva. Teď bude Neptun ještě nebezpečnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Křižník Moskva před potopením.

Reklama

Ukrajinské zprávy píší o nově odtajněném projektu. Podle dostupných informací se má jednat o modernizaci raketové střely R-360 Neptun. Stejný typ přitom potopil ruský křižník Moskva.

Článek

Ukrajinští vojenští technici pracují na modernizované verzi smrtící rakety, která potopila ruský křižník Moskva, kdysi nejsilnější válečnou loď v Černém moři, uvedl náměstek ministra obrany generálporučík Ivan Havryljuk. Cílem toho kdysi tajného projektu má být nasadit střelu s názvem „Dlouhý Neptun“ do aktivní výzbroje ukrajinské armády, píše Euro Asian Times.

„V současné době pracujeme na takzvaném Dlouhém Neptunu, nové modifikaci rakety pro komplex Neptun,“ řekl generál Havryljuk v rozhovoru pro ArmyInform. Uvedl, že specifikace a vylepšení nové rakety jsou vojenským tajemstvím, stejně jako postup vývoje.

V dubnu informoval anonymní zdroj z ukrajinského ministerstva obrany server War Zone o probíhajících snahách o modifikaci protilodní střely R-360 Neptun pro pozemní cíle. Havrylyukův komentář pro ArmyInform znamenal první případ, kdy ukrajinský představitel potvrdil, že snahy o modifikaci Neptunu skutečně probíhají, a zveřejnil název nové zbraně.

Ukrajinské zpravodajské služby už dříve informovaly o tom, že „doma vyvinutý“ raketový systém zničil ruský raketový systém „Triumf“ na okupovaném Krymu. K tomu mělo dojít už 23. srpna. V návaznosti na tento úder ukrajinský novinář Jurij Butusov vyslovil domněnku, že za ním mohla stát protilodní střela Neptun upravená pro pozemní operace.

Jakými drony Ukrajina útočí

  • Poměrně dobře známý typ dronu s dlouhým doletem je už poměrně dobře známý stroj s označením UJ-22. Ten vyrábí ukrajinská firma Ukrjet a základní informace o něm poskytuje i veřejně webu. Měl by mít rozpětí křídel 4,2 metru, délku 3,7 metru, dolet na automatický režim 800 km a na řízený let 100 km. Maximální nosnost „nákladu“ je asi 20 kilogramů, což odpovídá například čtyřem minometným granátům ráže 82 mm nebo čtyřem granátům do protitankové střely RPG-7.
  • Dalšímu typu ukrajinského kamikaze dronu se říká Bober (česky Bobr). O tom zatím nebyly publikovány žádné oficiální informace od výrobce, ale objevilo se už poměrně dost potvrzených záběrů, které přinášejí alespoň základní obrázek o technických parametrech. Například Kyiv Independent uvádí, že rozpětí křídel Bobra je podle hrubých odhadů asi 2,5 metru a délka rovněž asi 2,5 metru. Dolet by měl být podobný, nebo ještě větší než u UJ-22, a nosnost též podobná.
Foto: gov.ua

Blíž k fotoaparátu stojí Bobr, za ním je UJ-22.

  • Třetí typ dosud ani nemá označení a nedostalo se mu zatím ani žádného veřejného představení. Podle NYT byly ale trosky tohoto stroje vyfoceny po útocích na čtyřech různých místech poblíž Moskvy. Snímky a krátké video z vypouštění dronu zveřejnil jeden z influencerů organizujících veřejné sbírky.

Podle dalších zpráv bude s největší pravděpodobností modernizovaná raketa Neptun odpalována ze stejného odpalovacího zařízení na nákladním automobilu jako dříve. Předpokládaný dolet nové upravené střely Neptun země-země by měl podle těchto zpráv dosáhnout 400 km, což představuje zvýšení doletu oproti 300 km u protilodní verze. Bojová hlavice zbraně se více než zdvojnásobí a její hmotnost se zvýší ze 150 kg na 350 kg, ale tyto specifikace jsou zatím jen na rýsovacím prkně, uvádějí zprávy.

Pozemní Neptun by byl schopen přerušit útok, pokud by identifikované objekty pozorované infračerveným naváděcím systémem neodpovídaly zadanému předem naprogramovanému profilu cíle, uvádí zpráva. Podle spekulací by projekt modernizace mohl stát něco kolem 175 miliard hřiven (107 miliard korun), která je v ukrajinském státním rozpočtu na příští rok vyčleněna na „raketové zbraně a munici“.

Střela Neptun je domácí zbraň, která byla poprvé nasazena do výzbroje v roce 2021. K dosud nejvýznamnějšímu válečnému použití Neptunu došlo 14. dubna 2022, kdy dvojice Neptunů zasáhla a potopila vlajkovou loď ruské Černomořské flotily při střetu poblíž ostrova Zmiinyi, připomíná Kiyv Post.

Reklama

Související témata:

Doporučované