Hlavní obsah

Ukrajina tvrdí, že tajná služba zabila v Rusku bývalého poslance Kyvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ukrajinský poslanec Illia Kyva na snímku z roku 2021.

Reklama

Ruští vyšetřovatelé ve středečním prohlášení uvedli, že tělo bývalého ukrajinského poslance Illiy Kyvy bylo objeveno v parku na moskevském předměstí Odincovo. Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov jeho smrt potvrdil.

Článek

Bývalý ukrajinský poslanec Illia Kyva byl ve středu zastřelen v parku na předměstí Moskvy. Illia Kyva byl před invazí Moskvy na Ukrajinu v únoru 2022 poslancem ukrajinského parlamentu, měsíc před začátkem války ale uprchl do Ruska. Od té doby často kritizoval ukrajinské úřady na internetu a v pořadech ruské státní televize, píše The Guardian.

„Neznámá osoba na oběť vystřelila z neidentifikované zbraně. Muž na následky zranění na místě zemřel,“ uvedl ruský vyšetřovací výbor v prohlášení.

Ukrajinský zdroj, který hovořil pod podmínkou anonymity, agentuře Reuters sdělil, že za vraždu je odpovědná ukrajinská bezpečnostní služba SBU. Několik ukrajinských médií rovněž s odvoláním na své zdroje uvedlo, že šestačtyřicetiletého bývalého politika zavraždila SBU.

„Můžeme potvrdit, že Kyva skončil. Takový osud potká i další zrádce Ukrajiny, stejně jako přisluhovače Putinova režimu,“ naznačil mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov podle BBC.

Jusov označil Kyvu za „jednoho z největších šmejdů, zrádců a kolaborantů“ a jeho smrt označil za „spravedlnost“. Kyvu, na kterého loni Velká Británie uvalila sankce za „podkopávání územní celistvosti, svrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny“, odsoudil ukrajinský soud v nepřítomnosti ke 14 letům vězení za obvinění včetně velezrady a podněcování k násilí.

V centru okupovaného Luhanska na východní Ukrajině ve středu také vybuchl automobil s proruským politikem Olegem Popovem. Ten z atentátu vyvázl se zraněním, psala ruská i ukrajinská média.

Reklama

Doporučované