Hlavní obsah

Ukrajina se bojí kobercových náletů. Zapojit se má i Bělorusko

Foto: Profimedia.cz

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko a ruský prezident Vladimir Putin v únoru 2022.

Reklama

Podle ukrajinského velvyslance v Česku očekává Ukrajina v blízké době kobercové bombardování jak od Ruska, tak ze směru běloruského. Země proto vyzývá k uzavření vzdušného prostoru.

Článek

„Pro Ukrajinu je momentálně nejdůležitější uzavření leteckého prostoru nad Ukrajinou. V nejbližších dnech nám hrozí kobercové bombardování ze strany Běloruska a Ruska,“ sdělil v nedělních Otázkách Václava Moravce Jevhen Perebyjnis, velvyslanec Ukrajiny v České republice.

O tom, že se do invaze na Ukrajinu zapojí plnou silou i Bělorusko, už informují i některá média. Podle údajně důvěryhodných zdrojů běloruských opozičních novinářů se mají tamní speciální jednotky připravovat na výsadkový útok ve směru Kyjev a Žitomir.

„Bohužel nemáme dostatečné prostředky na to, abychom tomu čelili. Potřebujeme uzavření leteckého prostoru a potřebujeme zbraně, kterými bychom mohli čelit leteckým útokům,“ sdělil dále Perebyjnis.

Informace Ukrajina získala od svých zpravodajců a věří, že právě technické uzavření vzdušného prostoru by dokázalo pomoci. To by totiž zařídilo, aby ruská letadla nemohla vzlétnout - ani létat - nad ukrajinským územím.

Kobercové bombardování je speciální druh náletu, během kterého je do boje nasazeno velké množství letadel. Jeho úkolem je celkové zničení rozlehlého území.

Reklama

Doporučované