Hlavní obsah

Ukrajinec přes rok na dvoře skrýval tank, který ostřeloval nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: telegram/Ukrajinské státní zastupitelství

Muž ze Sumské oblasti na severu Ukrajiny schoval vojenskou techniku pod konstrukci s plachtou, aby tvarem nepřipomínala tank.

Reklama

Ukrajinští vyšetřovatelé, kteří monitorují válečné zločiny, našli nedávno na jednom z pozemku skrytý tank T-80. Podle nich se loni podílel na ostřelovaní nemocnice v Trosťanci.

Článek

„Obyvatel Sumské oblasti měl na dvoře více než rok trofejní ruský tank T-80,“ uvedl běloruský server Nexta TV na svém twitteru. Muž stroj schoval jako trofej pod konstrukci s plachtou, aby tvarem nepřipomínal tank.

Jak později zjistilo ukrajinské státní zastupitelství, tank se přímo podílel na akci, při které se Rusové údajně dopustili válečného zločinu. Vyšetřovatelé se domnívají, že ostřeloval nemocnici v Trosťanci v Sumské oblasti na severu Ukrajiny.

Foto: telegram/Ukrajinské státní zastupitelství

Ukrajinští vyšetřovatelé tank zajistili a zdokumentovali.

K ostřelování nemocnice došlo 23. března 2022, když město okupovala ruská armáda. Vyšetřování zároveň odhalilo osobu, která střelbu na budovu nařídila. Ve zprávě se uvádí, že to byl velitel 6. tankové roty 12. gardového tankového pluku Kantemirovské 4. gardové tankové divize.

Elitní tanková divize se proslavila za druhé světové války v bojích u Stalingradu nebo bitvě u Kurska. Divize patřila také k sovětským vojskům, která 9. května 1945 vstoupila vítězně do Prahy a pomohla ukončit válku. Ukrajincům se ji podařilo z Trosťance vytlačit loni na konci března (více zde).

Nalezený tank byl následně předán vyšetřovatelům, kteří ho prozkoumali kvůli dalšímu vyšetřování. Státní zastupitelství poté stroj poskytlo ukrajinské armádě.

Zprávy z bojiště

Kyjev zřejmě nasadil do bojů na jižní frontě i zbytek sil připravených pro letní útok. V záloze by tak neměl žádné další oddíly, které by mohly rychle využít případný průlom v ruské obraně. Útoky budou tedy postupné.

Reklama

Doporučované