Hlavní obsah

Proukrajinské jednotky vstoupily na ruské území. Kyjev to potvrdil

Foto: Telegram/russvolcorps

Záběr z videa zveřejněného proukrajinským Ruským dobrovolnickým sborem, který se přihlásil k operacím na území Ruska.

Reklama

aktualizováno •

Gubernátor Bělgorodské oblasti oznámil, že do regionu vstoupila „sabotážní a průzkumná skupina“ ukrajinské armády. K operacím v Rusku se přihlásil ruský dobrovolnický sbor bojující na straně Ukrajiny. Jeho akci potvrdil i Kyjev.

Článek

Ruské i ukrajinské zdroje informují o bojích na ruské straně hraničních přechodů mezi Ruskem a Ukrajinou v Bělgorodské oblasti. Zprávy o dění v oblasti jsou ale zatím kusé a nelze je nezávisle ověřit.

Ranní ostřelování

Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov už dopoledne na sociální síti Telegram napsal, že ukrajinská armáda ostřeluje pohraniční vesnice na ruském území. „Naše protivzdušná obrana funguje,“ uvedl Gladkov.

Trosky raket podle něj dopadly na obytný dům ve vesnici Antonovka, jiná střela podpálila obydlí v nedaleké Kozince, drobnější škody hlásily i další vesnice. Asi nejvážnější incident oznámený Gladkovem se stal ve vsi Glotovo - žena a muž po výbuchu skončili v nemocnici, žena ve vážném stavu, muž ve středně těžkém.

Gubernátor zároveň odmítl zprávy o evakuaci vesnice Šebekino. Bělgorodská oblast podle Ruska čelí ukrajinským útokům pravidelně, údajně jim podlehly už desítky lidí. Kyjev se k nim ale nehlásí.

Později Gladkov oznámil, že na ruské území vstoupila „sabotážní a průzkumná skupina“ ukrajinské armády. FSB a ruští vojáci podle něj podnikají všechny potřebné kroky. Ke spekulacím o vstupu bojových vozidel s ukrajinským značením do Ruska se nevyjádřil.

V reakci na incident místní úřady zavedly režim protiteroristické operace, s nímž se pojí speciální opatření a dočasná omezení, informovala agentura Interfax. Portál Meduza připomněl, že podle ruských zákonů stav dává úřadům například také možnost dočasně přesunout obyvatelstvo, kontrolovat jeho telefonní hovory nebo omezit dopravu.

Gubernátor podle agentury TASS sdělil, že se přesunula většina obyvatel města Grajvoron. Město podle jeho dřívějšího tvrzení od rána čelilo ukrajinskému ostřelování.

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov k evakuacím podle portálu Ukrajinska pravda poznamenal, že přesuny probíhají také v objektu Belgorod-22 ve stejném okrese. V tomto objektu má podle něj Rusko uložené jaderné hlavice.

Údajné záběry z ruského pohraničí.Video: twitter/Jason Jay Smart, twitter/Ian Matveev

K bojovým operacím na ruském území se v pondělí přihlásila tzv. Legie svobodného Ruska, což je sbor ruských dobrovolníků bojujících na ukrajinské straně. Ráno bojovníci další podobné jednotky - Ruského dobrovolnického sboru - na telegramu publikovali video, na kterém tvrdili, že jsou aktuálně v Rusku.

V Rusku útočí jen ruští občané, tvrdí Kyjev

Operaci ruských dobrovolnických sil potvrdil i Kyjev. „Legie svobodného Ruska a Ruský dobrovolnický sbor provádí operaci na území Bělgorodské oblasti s cílem vytvořit „bezpečnostní pás“ na ochranu ukrajinských civilistů,“ oznámil podle serveru Kyiv Post mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. Na operaci se podle něj podílí jen občané Ruské federace.

Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak odmítl, že by se Kyjev na útoku nějak podílel, byť události „se zájmem sleduje“. „Jak víte, tanky se prodávají ve všech ruských vojenských obchodech, podzemní guerillové skupiny se skládají z ruských občanů,“ napsal Podoljak na twitteru.

Dobrovolnické skupiny vyzvaly obyvatele ruských příhraničních regionů ke klidu. „Zůstaňte doma, neklaďte odpor, nebojte se. Nejsme vaši nepřátelé. Narozdíl od Putinových zombie neubližujeme civilistům a nepoužíváme je k vlastním účelům,“ citoval ze vzkazu Legie server Ukrajinská pravda. Legie později oznámila kompletní „osvobození“ ruské vesnice Kozinka.

Moskva už dříve ruské dobrovolníky označovala za přímou součást ukrajinské armády. Ruský dobrovolnický sbor se v minulosti k útokům v Rusku přihlásil (psali jsme zde).

Reklama

Doporučované