Hlavní obsah

Ukrajinské speciální jednotky poprvé přiznaly, že provádí operace v Rusku

Foto: Profimedia.cz

Členové ukrajinských speciálních jednotek během cvičení v Charkově (ilustrační obrázek).

Reklama

Informace o jejich činnosti vrhají světlo na nevyjasněné požáry v ruských skladech pohonných hmot a munice, kterých od začátku invaze neustále přibývá.

Článek

„Nejzajímavější mise se odehrávají v týlu nepřítele - nastražování výbušnin za frontovou linií, za hranicí,“ uvedl pětadvacetiletý četař vystupující pod krycím jménem „Dvacet dva“, který se bojů proti Rusku účastní už od roku 2014. Nyní jako člen ukrajinské speciální jednotky „Šaman“.

Příslušníci tohoto uskupení se vydávají za hranice vlastní země a provádějí tajné operace na území nepřítele. Jejich hlavním cílem je zničit infrastrukturu, která Rusku umožňuje pokračovat ve válečném úsilí na Ukrajině.

O tom, že ukrajinské jednotky působí na území Ruska, se dosud pouze spekulovalo. Britský list The Times se nyní spojil se dvěma členy tohoto uskupení a představitelem ukrajinské rozvědky, kteří tyto informace poprvé potvrdili.

Přesné cíle jejich operací jsou přísně tajné. Podle britského deníku ovšem samotné informace o tom, že ukrajinské jednotky působí na ruském území, vrhají světlo na četné požáry v ruských skladech pohonných hmot a munice, jejichž příčiny zůstávají dosud nevyjasněné.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu propuklo v Rusku několik záhadných požárů. Minulý týden Rusko ohlásilo hned dva podobné incidenty za jediný den. Jednalo se o požár v rafinerii v Rostovské oblasti a „samovolný“ výbuch v muničním skladu ve Vladimirské oblasti. Zda za těmito událostmi stály speciální jednotky Šaman, není známo.

Prapor Šaman, jak se přezdívá 10. oddílu speciálních sil, je útočnou a průzkumnou složkou ukrajinské vojenské rozvědky. Vojáci tohoto uskupení v minulosti bojovali po boku Američanů a Britů v Afghánistánu a získali si pověst jedněch z nejschopnějších členů ukrajinských speciálních sil.

„Posíláme je plnit ty nejtěžší úkoly, protože jsou nejlepší a nejodvážnější. Pro válečné úsilí jsou nesmírně důležití,“ vysvětluje jeden z čelných představitelů ukrajinské rozvědky s tím, že členy Šamanu se mohou stát pouze muži, kteří projdou těmi nejnáročnějšími testy fyzické i psychické zdatnosti.

Vojáci této speciální jednotky nepůsobí pouze na území nepřítele. Důležitou roli sehráli i v bojích přímo na Ukrajině. Hned na začátku ruské invaze například bránili letiště Hostomel a účastnili se důležitých bitev o ukrajinské hlavní město.

Reklama

Doporučované