Hlavní obsah

Ukrajinský parlament odvolal vicepremiéra a ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Odvolaný vicepremiér Oleksandr Kubrakov.

Odvolaný vicepremiér Oleksandr Kubrakov měl na starosti obnovu země. Končící ministr zemědělství Mykola Solskyj už dříve sám odstoupil kvůli korupci.

Článek

Ukrajinský parlament ve čtvrtek odvolal vicepremiéra Oleksandra Kubrakova, který dohlížel na obnovu země, informovala agentura Unian. Návrh podpořilo 272 poslanců ze 450. Zákonodárci zároveň formálně zbavili funkce ministra zemědělství Mykolu Solského, který byl dříve kvůli úplatkářskému skandálu donucen odstoupit.

Kubrakov se podle agentury Reuters zasadil o vytvoření černomořského námořního koridoru i logistiku pro miliony lidí, kteří po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 prchali před ruskou armádou. V rámci svého úřadu zastával nejen funkci místopředsedy vlády, ale i ministra pro místní, územní a infrastrukturní rozvoj.

„Ani vicepremiér, ani premiér nebyli v sále přítomní. Je nejasné, kdo ho nahradí, “ uvedl na telegramu poslanec Jaroslav Železňak. Kubrakov pak na sociálních sítích uvedl, že s ním jeho odvolání před hlasováním nikdo neprojednal a že ani neměl možnost předložit parlamentu zprávu o své práci.

Zákonodárci ze strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podle Unianu zvažují, že Kubrakovovo ministerstvo rozdělí na dva samostatné úřady. Jeden by dohlížel na infrastrukturu a druhý na místní rozvoj.

Odvolání ministra Solského, který je do 24. června ve vazbě, se naopak čekalo. Návrh schválilo 273 poslanců poté, co ukrajinský protikorupční úřad na konci dubna informoval, že Solského podezírá z machinací se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích úřad uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů korun).

Související témata:

Doporučované