Hlavní obsah

Ukrajinský zásah pekárny v Lysyčansku má 28 obětí, tvrdí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo pro mimořádné situace Ruska, Profimedia.cz

Následky útoku na pekárnu v Lysyčansku v Luhanské oblasti. Zdroj: Ministerstvo pro mimořádné události Ruska.

Reklama

aktualizováno •

Kyjev na ruské informace zatím nijak nereagoval.

Článek

Počet mrtvých po útoku na východoukrajinský Lysyčansk v samozvané Luhanské lidové republice (LNR), který mají pod kontrolou Rusové, vzrostl na 28. Mezi mrtvými je i jedno dítě, oznámilo v neděli ráno na síti Telegram ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

Rusové v sobotu uvedli, že na město zaútočili Ukrajinci a že zasáhli budovu, ve které byla pekárna. Šéf LNR Leonid Pasečnik podle agentury DPA už dříve řekl, že v pekárně „bývá o víkendech vždy plno“ a že by v jejích troskách mohlo být až 40 lidí.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová už v sobotu podle agentury TASS řekla, že podle předběžných informací byl útok proveden za použití západních zbraní. Žádá, aby Západ útok odsoudil. Vojenští vyšetřovatelé uvedli, že pekárnu zasáhla střela odpálená ze salvového raketometu HIMARS.

Proruské úřady už dříve uvedly, že pod troskami může být několik desítek lidí. Tyto informace nelze nezávisle ověřit. Ukrajina se k tomuto incidentu nevyjádřila.

Ukrajinská vojska se z Lysyčansku stáhla začátkem července 2022, čímž Rusko získalo kontrolu nad celou Luhanskou oblastí.

Reklama

Doporučované