Hlavní obsah
Online

Chci otevřít téma americké základny v Česku, říká Černochová

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 9.4.

  • Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) bude po Velikonocích jednat ve Spojených státech se svým protějškem a v rozhovoru s Deníkem N uvedla, že krom nákupu vojenského vybavení chce otevřít i téma americké základny v Česku.
  • Maďarský premiér Viktor Orbán odsuzuje masakr v ukrajinské Buči a podpoří mezinárodní vyšetřování, jež najde viníky. Uvedl to šéf tiskového úřadu premiéra.
  • Kvůli válce na Ukrajině muselo své domovy opustit už na 11,4 milionu lidí, z toho 4,4 milionu uteklo do zahraničí. Informoval o tom Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).
  • Do Kyjeva přijel v sobotu britský premiér Boris Johnson a rakouský kancléř Karl Nehammer.
  • Rusko reorganizovalo velení svých bojových operací na Ukrajině a dosadilo nového generála s rozsáhlými zkušenostmi s ruskými operacemi v Sýrii, Alexandera Dvornikova. Pro BBC tak uvedl západní představitel.
  • Počet obětí ruského raketového útoku na vlakové nádraží v Kramatorsku vzrostl na 50. Zraněných je minimálně 98. Starosta města dnes v reakci na ostřelování vyhlásil evakuaci všech obyvatel. Fotky z místa zde.
  • Obec Makariv počítá po odchodu ruských vojáků zavražděné civilisty. „Ruští vojáci postříleli v ukrajinské obci Makariv 132 civilistů,“ uvedl tamní starosta Vadym Tokar. Těla většiny obětí byla nalezena v masovém hrobě. 40 procent města je podle Tokara po ruském ostřelování zničeno. Obec s 10 tisíci obyvateli osvobodili ukrajinští vojáci 22. března.
  • Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová obvinila ruské vojáky z páchání zvěrstev na Ukrajincích, a to i na nezletilých. Jako příklad podle listu RBK-Ukrajina uvedla znásilnění čtrnáctileté dívky pěticí vojáků ve městě Buča a znásilnění jedenáctiletého chlapce v témže městě před zraky jeho matky, kterou Rusové přivázali ke stolu, aby vše viděla. Obětí ruských vojáků se stala i dvacetiletá dívka ve městě Irpiň.

Situaci na Ukrajině jsme sledovali také v pátek 8. dubna.

  • Ukrajina uvalila na obchod s Ruskem úplné embargo

    Ukrajina uvalila úplné embargo na obchod s Ruskem, uvedl v sobotu podle zpráv čínského deníku People's Daily zástupce ukrajinské vlády v tamním parlamentu Taras Melnyčuk.

  • Hackerská skupina Anonymous zveřejnila údajné e-mailové adresy prezidenta Putina

    Seznam celkem 22 e-mailových adres, které mají podle Anonymous patřit ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, zveřejnila skupina na svém twitterovém účtu.

  • Zelenskyj se zavázal k diplomatickému řešení navzdory ruským válečným zločinům

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že je odhodlán usilovat o mír navzdory ruským útokům na civilisty. Řekl to v rozhovoru pro AP den poté, co nejméně 52 lidí zemřelo po úderu na vlakové nádraží v Kramatorsku.

    „Nikdo nechce vyjednávat s osobou nebo lidmi, kteří mučili tento národ. Je to pochopitelné. A jako muž, jako otec tomu velmi dobře rozumím, ale nechceme promarnit příležitosti k diplomatickému řešení, pokud je máme,“ řekl Zelenskyj. „Musíme bojovat, ale bojovat o život. Nelze bojovat o prach, kde nic není a nejsou tam žádní lidé. Proto je důležité zastavit tuto válku,“ dodal.

  • Gubernátor Kurské oblasti obviňuje Ukrajinu z ostřelování ruského území

    Ruský gubernátor obvinil Ukrajinu ze střelby minomety na ruské území. Guvernér Kurské oblasti Roman Starovojt tvrdí, že hraniční přechod v Elizavetovce, který se nachází několik kilometrů od ukrajinské Sumské oblasti, byl během soboty ostřelován ukrajinskou armádou. Ukrajina obvinění odmítá, píše deník The Kyiv Independent.

  • Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z Johnsonovy návštěvy

    Britský premiér Boris Johnson se v sobotu v ukrajinské metropoli setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

  • Nemocnice v Kramatorsku ošetřuje na 80 dospělých a 19 dětí

    Podle zpráv místní nemocnice v Kramatorsku při ruském raketovém útoku na místní nádraží bylo zraněno celkem 80 dospělých a 19 dětí. 20 zraněných je ve vážném stavu. Ukrajinští představitelé uvedli, že při útoku bylo zabito 52 lidí, uvádí CNN.

  • Berlusconi je hluboce zklamaný chováním Putina, měl ho za muže míru

    Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi dnes řekl, že je „hluboce zklamaný“ chováním ruského prezidenta Vladimira Putina, protože se mu vždy zdál jako muž demokracie a míru. Oba pojí letité přátelství, informovala dnes agentura Reuters. Podle ní se Berlusconi dnes na adresu Putina vyjádřil veřejně poprvé od ruské invaze na Ukrajinu, jež začala 24. února.

    „Znám ho 20 let a vždycky se mi zdál jako muž demokracie a míru… jaká škoda,“ řekl dnes Berlusconi v Římě na sněmu své strany Vzhůru Itálie. „Místo, aby (Rusko) dostal do Evropy, tak ho útokem na Ukrajinu vrhl do náruče Číny, jaká škoda, jaká škoda,“ uvedl také pětaosmdesátiletý italský politik.

    Podle agentury Reuters Berlusconi v roce 2015 nazval Putina „nepochybně jedničkou mezi světovými vůdci“. Jindy zas italský pravicový politik uvedl, že ruský prezident je jako jeho mladší bratr. Oba se mnohokrát navštívili a na fotkách z jejich setkání v Rusku či Itálii se často srdečně usmívají.

  • Polsko zmrazilo diplomatické vztahy s Maďarskem

    „Polsko zmrazilo diplomatické vztahy s Maďarskem kvůli postoji k situaci na Ukrajině,“ oznámil podle stanice Nexta polský místopředseda vlády pro bezpečnostní záležitosti Jaroslav Kaczyński.

  • Obytné oblasti v Charkově čelily dalšímu ruskému ostřelování

    Ruská armáda zahájila v sobotu další raketový útok na obytnou čtvrť v Charkově. Na místě exploze vznikl kráter hluboký pět metrů. Podle Ministerstva pro mimořádné události bylo z bytů převezeno do nemocnice sedm lidí a dalších osm osob bylo evakuováno, uvádí stanice Nexta.

  • Proběhla další výměna zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem

    Mezi Ukrajinou a Ruskem došlo k další výměně zajatců, uvádí agentura AFP. Z ruského zajetí se podařilo získat dvanáct vojáků a čtrnáct civilistů, počet propuštěných ruských vojáků ukrajinská strana neuvedla.

  • Ukrajinské dráhy vyčlení sedadlo 52 na památku obětí útoku v Kramatorsku

    Ukrajinské státní železnice ve svém prohlášení uvedly, že ponechají prázdné místo na sedalech číslo 52 ve vlacích po celé zemi na památku 52 lidí zabitých při ruském raketovém útoku na vlakové nádraží v Kramatorsku, uvádí CNN.

  • U pomníku Tarase Ševčenka v Praze uctili památku obětí v ukrajinských městech

    Několik desítek lidí dnes u pomníku básníka Tarase Ševčenka na náměstí Kinských v Praze mlčky uctilo památku obětí v Buči a dalších ukrajinských městech. Pietní shromáždění se uskutečnilo bez oficiálních proslovů. Přítomní tímto způsobem protestovali proti ruské invazi. Mnozí z nich měli v rukách malé transparenty s nápisem „Pláčeme společně s tebou Ukrajino“.

    Organizátoři při této příležitosti ozdobili sochu ukrajinského básníka Ševčenka modrožlutou ukrajinskou vlajkou. Na piedestal umístili hořící svíčky a listy papíru s názvy měst poznamenaných vpádem ruských vojsk. Místo dále ozdobili množstvím květin a plyšovými hračkami.

    „Ve 21. století je to, co se nyní děje na Ukrajině, něco strašného. Nejsme tady jenom za Ukrajince, ale za všechny lidi žijící v Evropě,“ řekl za pořadatele novinářům Anton Litvin.

  • Británie Ukrajině poskytne obrněnce i protilodní střely

    Na jednání v Kyjevě se na tom dohodli britský premiér Boris Johnson a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, uvádí agentura AFP. Podle deníku The Guardian má jít až o 120 vozidel.

  • Deník N: Černochová bude v USA jednat o americké přítomnosti v ČR

    Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) po Velikonocích odcestuje do Spojených států, kde bude jednat se svým protějškem Lloydem Austinem, uvádí Deník N. Černochová v rozhovoru pro deník uvedla, že ve hře je i jednání o americké přítomnosti v České republice.

    „V rámci bilaterální schůzky chci otevřít i toto téma. Můžeme jít cestou dohody, jakou šlo Slovensko. Nechci mluvit o konkrétních detailech, myslím si ale, že by pro nás bylo důležité, že se nějaká dohoda bude chystat. Může chvíli trvat, než by se akceptovala z obou stran, schvalovaly by ji totiž obě komory Parlamentu,“ řekla Černochová v rozhovoru.

  • Ruské jednotky v Luhanské oblasti zasáhly nádrž s kyselinou dusičnou

    „Ruští vojáci zasáhli nádrž s kyselinou dusičnou v obci Rubižne,“ uvedl gubernátor Luhanské oblasti Serhij Haidai. Vyzval všechny obyvatele regionu, aby neopouštěli kryty a zavírali okna a dveře, píše server The Kyiv Independent.

  • Johnson: Připravujeme nový balíček finanční a vojenské pomoci Ukrajině

    „Dnes jsem se v rámci projevení naší neochvějné podpory ukrajinskému lidu setkal v Kyjevě se svým přítelem, prezidentem Volodymyrem Zelenským. Připravujeme nový balíček finanční a vojenské pomoci, který je důkazem našeho závazku k boji jeho země proti barbarskému tažení Ruska,“ uvedl na twitteru britský premiér Boris Johnson.

  • Orbán odsoudil masakr v ukrajinské Buči

    Maďarský premiér Viktor Orbán odsuzuje masakr v ukrajinském městě Buča, kde během ruské invaze zemřely stovky civilistů, a podpoří mezinárodní vyšetřování, které najde viníky tohoto krveprolití. Řekl to dnes šéf tiskového úřadu maďarského premiéra Bertalan Havasi, jehož citoval server Hungary Today.

    Maďarského premiéra v pátek ostře kritizoval jeho dlouholetý spojenec, polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, který mimo jiné řekl, že s ním dále nemůže spolupracovat, dokud Orbán nezmění postoj k ruské invazi. Orbán sice odsoudil ruské napadení Ukrajiny, ale nekritizoval konkrétně ruského prezidenta Vladimira Putina. Orbánova vláda také na rozdíl od ostatních zemí EU a dalších západních států neposílá Kyjevu vojenskou pomoc. Ke krvavým událostem v Buči Orbán dříve řekl, že je nutné nezávislé a nepodjaté vyšetřování.

  • V Kyjevě s prezidentem Zelenským jednali rakouský kancléř i britský premiér

    Do Kyjeva dnes dorazil k jednáním s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i britský premiér Boris Johnson, před ním se se Zelenským setkal rakouský kancléř Karl Nehammer. Už v pátek Kyjev navštívili šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger.

    „Je to skvělý signál, že lídři evropských států sem začali jezdit a nepodporují nás jen slovy,“ řekl Zelenskyj podle agentury DPA po setkání s Nehammerem. Ten ukrajinskému prezidentovi slíbil další podporu a zpřísňování protiruských sankcí. „Budeme pokračovat ve zpřísňování protiruských sankcí, dokud válka neskončí. Nyní jsme přijali nový balíček sankcí. Nebude poslední,“ řekl rakouský kancléř k pátému balíku sankcí, který EU přijala v pátek.

    Nehammer má během návštěvy Kyjeva na programu také setkání s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem a starostou Kyjeva Vitalijem Kličkem. Rakouský kancléř rovněž navštíví město Buča nedaleko ukrajinské metropole, které zdevastovala ruská armáda a v němž se po jejím odchodu našly stovky zabitých civilistů.

  • Von der Leyenová: Akce na pomoc Ukrajincům přinesla 9,1 miliardy eur

    Více než devět miliard eur (220 miliard Kč) poskytli dárci při dnešní akci na podporu Ukrajinců iniciované Evropskou komisí a kanadskou vládou, oznámila na twitteru předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Podle agentury Reuters také uvedla, že komise vyčlení miliardu eur, z nichž 400 milionů poputuje do zemí „v první linii“ uprchlické vlny z Ukrajiny.

    „Dnes jsme vybrali 9,1 miliardy eur pro lidi prchající před invazí, uvnitř Ukrajiny a v zahraničí,“ oznámila šéfka unijní exekutivy. „Budeme pokračovat v poskytování podpory. A jakmile dopadne poslední bomba, pomůžeme ukrajinskému lidu obnovit jejich zemi,“ dodala.

  • CNN: Čtvrtina ruských sil použitých při invazi je po ztrátách nefunkční

    Přibližně čtvrtina ruských sil použitých při invazi na Ukrajinu je po těžkých ztrátách, kvůli špatné logistice a podpoře „v podstatě nefunkční“. Napsala to na dnes na svém webu stanice CNN s odvoláním na nejmenovaného evropského činitele.

    Rusko podle informací CNN před zahájením své agrese proti sousední zemi rozmístilo kolem Ukrajiny zhruba 120 taktických skupin praporů. Citovaný evropský zdroj uvedl, že po šesti týdnech války je nyní 29 z těchto uskupení vyřazených z boje. Rusové se podle něj pokusili zbytky těchto uskupení spojit do propojených bojových jednotek, přičemž k vytvoření jedné použili zbytky dvou či tří uskupení.

    Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek v rozhovoru se stanicí Sky News připustil, že Rusko na Ukrajině utrpělo značné ztráty. Žádná čísla však neřekl. Doposud poslední oficiální počet 1351 mrtvých vojáků Moskva sdělila už předminulý týden. Ukrajinské ministerstvo obrany při dnešní aktualizaci informací o ztrátách nepřítele tvrdilo, že ruské síly doposud přišly o 19 100 vojáků.

Reklama

Hlavní zprávy