Hlavní obsah

USA očekávají odvetný úder Íránu proti Izraeli, ale v omezeném rozsahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: khamenei.ir

Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Reklama

Írán hrozí Izraeli odvetou za bombardování konzulátu v Damašku. Podle Spojených států je pravděpodobné, že k útoku skutečně dojde. Izrael už předem avizoval, že pokud by k úderu došlo, odpověď by na sebe nenechala dlouho čekat.

Článek

Spojené státy předpokládají, že Írán uskuteční útok proti Izraeli v odvetě za bombardování íránského konzulátu v Damašku, ale ne v takovém rozsahu, aby zavlekl Washington do války na Blízkém východě. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na vyjádření nejmenovaného amerického představitele. Podle zdroje listu The Wall Street Journal (WSJ) očekává Izrael útok během dvou dnů.

WSJ s odvoláním na zdroj obeznámený s touto záležitostí napsal, že se Izrael připravuje na přímý úder ze strany Íránu zaměřený na sever nebo jih izraelského území, který by měl přijít už během příštích 24 až 48 hodin. Jiný zdroj listu informovaný přímo íránským vedením nicméně řekl, že ačkoli se o plánech útoku jedná, žádné konečné rozhodnutí ještě nepadlo.

Bílý dům ve čtvrtek uvedl, že si nepřeje další eskalaci na Blízkém východě, kterým zmítá konflikt v Pásmu Gazy. Spojené státy také Íránu připomněly, že se nijak nepodílely na útoku na íránský konzulát. Při patrně izraelském úderu, ke kterému došlo 1. dubna, zahynulo sedm důstojníků íránských revolučních gard včetně dvou generálů a Írán za něj opakovaně přislíbil Izraeli odplatu.

Samotný Írán dal ve čtvrtek skrze diplomatické zdroje Spojeným státům najevo, že svoji avizovanou odvetu vůči Izraeli povede tak, aby se vyhnul rozsáhlé eskalaci, a nebude jednat unáhleně. Agentuře Reuters to sdělily nejmenované íránské zdroje. Zdroj Reuters blízký americké zpravodajské komunitě pak řekl, že Írán dal „velmi jasně“ najevo, že jeho reakce bude „kontrolovaná“. Írán podle něj využije „k několika útokům na Izrael“ své spojence v regionu.

Izrael nicméně už předem hlásí, že pokud k útoku dojde, bude na něj reagovat. „Máme jednoduchý princip. Kohokoliv, kdo nás zasáhne, zasáhneme i my,“ prohlásil ve čtvrtek izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Doporučované