Hlavní obsah

Kyjev: Jaderné zbraně destabilizují Bělorusko. Na Putina už reagují i USA

Foto: Shag 7799, Shutterstock.com

Vladimir Putin v sobotu oznámil, že se Rusko dohodlo s Běloruskem na rozmístění taktických jaderných zbraní na jeho území.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajina kvůli ruskému záměru rozmístit v Bělorusku taktické jaderné zbraně požádala o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN. Rozhodnutí Vladimira Putina odsoudilo i NATO nebo Polsko, které s Běloruskem sousedí.

Článek

Spojené státy poprvé reagovaly na sobotní oznámení šéfa Kremlu Vladimira Putina, podle kterého se Rusko dohodlo s Běloruskem na rozmístění taktických jaderných zbraní na jeho území (více zde). Odpověď na ruskou hrozbu je ovšem zatím spíše opatrná.

Podle amerického ministerstva obrany nic nenaznačuje, že by se Rusko připravovalo na použití jaderných zbraní. Pentagon také nevidí důvod k úpravě své jaderné zbrojní strategie.

Situaci ale budou USA nadále sledovat a jsou odhodlány ctít závazek kolektivní obrany NATO, uvádí ČTK. Putinovo rozhodnutí odsoudilo NATO, aliance ale nemá v úmyslu nějak měnit vlastní jadernou strategii.

Reagoval také Kyjev. Ministerstvo zahraničí požádalo o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN. „Ukrajina očekává od Spojeného království, Číny, Spojených států a Francie, jako od stálých členů Rady bezpečnosti OSN, efektivní akci, která se postaví nukleárnímu vydírání ze strany Kremlu,“ píše se podle agentury AP v prohlášení ukrajinské diplomacie.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov označil dohodu Ruska a Běloruska za „krok k vnitřní destabilizaci země“ a dodal, že maximalizuje to, co označil za „negativní vnímání a veřejné odmítání“ Ruska a Putina v běloruské společnosti, uvádí Reuters.

Co do Běloruska může zamířit?

Nestrategické jaderné zbraně si jako první „oblíbila“ armáda USA. V posledních letech jim však přikládá čím dál větší význam Rusko.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak zase na adresu ruského vůdce uvedl, že je „až moc předvídatelný“. „Prohlášením o taktických jaderných zbraních v Bělorusku přiznává, že se bojí prohry a jediné, co umí, je strašit taktikou,“ napsal na svůj twitter.

Putin už dlouho hledal příležitost, píše ISW

Americký Institut pro studium války (ISW) ve svém pravidelném hodnocení války na Ukrajině označil Putinovo prohlášení za informační operaci s cílem vyvolat obavy Západu z jaderného střetu. Podle něj je krok „irelevantní z hlediska rizika eskalace směrem k jaderné válce, které zůstává extrémně nízké“.

Analytici také uvedli, že Putin zřejmě hledal příležitost k rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku již od zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu loni v únoru. Připomínají také, že běloruský vůdce Alexandr Lukašenko nabídl Rusku rozmístění jaderných zbraní již v listopadu 2021. Podle ISW tento krok prohloubí ruskou kontrolu nad Běloruskem, informuje agentura ČTK.

Putin rozmístění taktických jaderných zbraní na běloruském území oznámil ve státní televizi Rossija 24.

Podle Putina právě USA rozmístily své jaderné zbraně na území několika evropských států. Konkrétně jde o Německo, Itálii, Belgii, Nizozemsko a Turecko.

Ruský odchod od jaderné smlouvy

Putin oznámil pozastavení účasti na poslední dosud fungující rusko-americké smlouvě regulující jaderné zbraně. Analytik Michal Smetana v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že není třeba panikařit, z pohledu mezinárodní bezpečnosti se ale jedná o špatnou zprávu.

Výstavba kapacit pro rozmístění zbraní v Bělorusku bude podle šéfa Kremlu hotová do 1. července. Pod kontrolou je bude mít Rusko, nikoli běloruská strana, tvrdí Putin. Moskva už prý Minsku předala rakety Iskander schopné nést jaderné zbraně.

Zavádějící, komentuje NATO Putinovu kritiku

NATO v neděli označilo ruská vyjádření o sdílení jaderných zbraní uvnitř aliance za „zavádějící“. „Spojenci v NATO jednají v plném souladu se svými mezinárodními závazky,“ uvedl podle BBC tiskové oddělení organizace.

Aliance rovněž obvinila Rusko z ustavičného porušování vlastních závazků v oblasti kontroly zbrojení, včetně smlouvy Nový START (více zde).

Polsko po Putinově rozhodnutí zdůraznilo, že dělá vše pro zajištění bezpečnosti země. „Deklarace tohoto typu ale nebudou padat z úst mluvčího,“ odmítl konkrétní kroky ve vysílání rádia RMF FM upřesnit mluvčí polského ministerstva zahraničí Łukasz Jasina.

Ruský záměr podle Varšavy zvyšuje napětí. „Je to další krok s cílem vtáhnout Bělorusko do soukolí ruské válečné mašinerie,“ řekl mluvčí. Podle něj to jen potvrzuje správnost alianční politiky odstrašení, na které se Polsko podílí.

Reklama

Doporučované