Hlavní obsah

USA tlačí na Írán, aby přestal Rusku prodávat bojové drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook Generálního štábu Ukrajiny

Teherán dodává Moskvě jak bezpilotní letouny, tak i náhradní díly pro jejich opravu. Ilustrační snímek

Reklama

Snaha přimět Írán, aby přestal Moskvu ve válčení podporovat, je součástí širších jednání mezi Washingtonem a Teheránem.

Článek

Spojené státy tlačí na Írán, aby přestal Rusku prodávat ozbrojené drony, stejně jako náhradní díly pro tyto bezpilotní letouny, které Moskva používá ve válce na Ukrajině. S odkazem na deník Financial Times to uvedla agentura Reuters.

Bílý dům ani íránské ministerstvo zahraničí zatím na žádost médií o komentář nereagovaly.

Íránské Šáhidy se na ukrajinském bojišti objevily ve větších počtech od loňského září. První údery mířily přímo proti bojové technice na bojišti. Ruské síly je zřejmě zkoušely nejprve na malé části fronty během ofenzivy ukrajinské armády v Kurské oblasti.

Brzy se však jejich použití rozšířilo a začaly se používat ve velké míře i během útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

Foto: AP/Defense Express/Národní institut strategických studií Ukrajiny, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Dron Šáhid-136.

Zpráva přichází v době, kdy se Washington a Teherán pokoušejí uvolnit napětí ve vzájemných vztazích a oživit širší rozhovory o íránském jaderném programu. Americký ministr zahraničí Tony Blinken v úterý prohlásil, že by uvítal jakékoli íránské kroky k deeskalaci jejich rostoucí jaderné hrozby.

Diskuse probíhaly společně s jednáním o výměně vězňů minulý týden, upřesnil list Financial Times. Írán následně umožnil čtyřem zadrženým občanům přesunout se z teheránské věznice Evin do domácího vězení.

USA naopak přislíbily uvolnit íránské fondy v Jižní Koreji ve výši 6 miliard dolarů, které doposud blokovaly.

Reklama

Doporučované