Hlavní obsah

USA už počtvrté zaútočily na pozice jemenských povstalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mohammed al-wafi, Shutterstock.com

Bojovníci v Jemenu, ilustrační snímek.

Reklama

Spojené státy znovu útočily na jemenské povstalce raketami z lodí a ponorek. Terčem úderu mělo být 14 raket povstalců.

Článek

Spojené státy v noci na dnešek už počtvrté během posledního týdne zaútočily na pozice jemenských povstalců, uvedl server zpravodajské televize NBC News. Úder směřoval proti místům, odkud Húthíové útočí na lodě v Rudém moři. Jaké přesně škody americký zásah způsobil, není zřejmé.

Agentura AP s odvoláním na americké činitele napsala, že USA útočily raketami z lodí a ponorek. Regionální velitelství americké armády sdělilo, že terčem úderu, který se odehrál ve středu těsně před půlnocí jemenského času, bylo 14 raket povstalců, které byly připraveny k okamžitému odpálení.

Foto: Seznam Zprávy, Mapy.cz

Mapa znázorňuje, kde útočí Húthíové.

„Tyto údery spolu s dalšími akcemi, které jsme podnikli, sníží schopnost Húthíů pokračovat v bezohledných útocích na mezinárodní obchodní lodní dopravu v Rudém moři, úžině Báb al-Mandab a Adenském zálivu,“ jsou přesvědčeni Američané.

Povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky, v nichž jsou odhodláni pokračovat, jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě. Naposledy ve středu zasáhli americkou nákladní loď Genco Picardy. Nikdo nebyl zraněn, loď je ale poškozena.

Reklama

Související témata:

Doporučované