Hlavní obsah

„Útok vás přijde draho,“ varuje ukrajinský šéf diplomacie Rusko

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Reklama

Ukrajinská vláda varuje Rusko před možnou intervencí. Kreml možný výpad do sousední země popírá. Ukrajinu dále vojensky zásobují Spojené státy.

Článek

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ve čtvrtek uvedl, že případný útok na Ukrajinu by přišel Rusko draho a způsobil mu „politické, ekonomické a lidské ztráty“. Informovala o tom agentura Reuters. „Nesnažíme se uhádnout, co se děje v hlavě (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ uvedl šéf ukrajinské diplomacie v televizním projevu. „Děláme na tom, abychom mu dali jasně na srozuměnou, že jakýkoliv útok na Ukrajinu ho přijde draho, takže je lepší to nedělat,“ dodal.

Hlavním cílem je podle něj Rusko odradit od „dalších agresivních akcí“. „Moskva musí jasně pochopit, jaké by to způsobilo politické, ekonomické a lidské ztráty v případě nové fáze agrese,“ uvedl Kuleba.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky o víkendu řekl časopisu Millitary Times, že Rusko shromáždilo přes 92 000 vojáků kolem ukrajinských hranic a chystá se zaútočit na konci ledna nebo začátku února.

Kreml to popřel a naopak varoval před ukrajinskými „provokacemi“. Putin minulý týden uvedl, že Západ bere na lehkou váhu varování Moskvy, aby nepřekračoval její „nepřekročitelné linie“. Varoval zejména před postupem Severoatlantické aliance v oblasti Černého moře.

Ukrajina z USA obdržela velkou dodávku protitankových střel Javelin a její námořnictvo v úterý zařadilo do služby dva bývalé čluny americké pobřežní stráže. Podle Kuleby obdrží Ukrajina ještě jedno americké plavidlo.

Moskva dlouhodobě odmítá možnost vstupu Ukrajiny do NATO a ostře kritizuje jakékoliv posilování vztahů Kyjeva s Aliancí. Kreml tento týden uvedl, že Rusko vyzbrojování Ukrajiny moderními zbraněmi ze Spojených států sleduje se znepokojením.

Vývojem na ukrajinsko-ruské hranici je znepokojeno také Německo. Kancléřka, kterou v prosinci vystřídá ve funkci sociální demokrat Olaf Scholz, ve čtvrtek řekla, že lituje neochoty Putina uspořádat ještě do konce jejího úřadování vrcholné jednání o Ukrajině. Dodala, že jako v případě Běloruska je Evropa připravena i v otázce krize na Ukrajině přikročit k sankcím.

Merkelová ve čtvrtek navíc o napětí mezi Kyjevem a Moskvou telefonovala s ukrajinským prezidentem. „Spolková kancléřka Merkelová zdůraznila svou podporu nezávislosti, suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny a upozornila, že nezůstane bez následků, pokud to bude podrýváno,“ řekl o telefonátu kancléřčin mluvčí Steffen Seibert. Merkelová se Zelenským rovněž trvají na pokroku v mírovém řešení konfliktu.

Vztahy Kyjeva a Moskvy jsou nepřátelské od roku 2014, kdy protesty svrhly ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Rusko následně anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo ozbrojené povstání proruských separatistů na Donbase. Boje na východě Ukrajiny si dosud vyžádaly 14 000 životů.

Reklama

Doporučované