Hlavní obsah

V Austrálii se zřítilo letadlo s americkými vojáky. Tři zemřeli

Foto: U.S. Pacific Fleet, Flickr.com, CC BY-NC 2.0

Letouny MV-22 Osprey (ilustrační foto).

Reklama

Konvertoplán Osprey se zřítil při vojenském cvičení u australského města Darwin, na palubě bylo 23 vojáků.

Článek

U australského města Darwin se při cvičení zřítil vojenský letoun s 23 americkými vojáky na palubě. Podle sdělení amerického námořnictva, na které se odvolávají zahraniční tiskové agentury, tři z vojáků zemřeli, ostatní jsou zraněni. Pět zraněných bylo převezeno ve vážném stavu do nemocnice v Darwinu.

Konvertoplán Osprey, který kombinuje vlastnosti vrtulníku a klasického vrtulového letadla a dokáže svisle startovat i přistávat, se zřítil při vojenském cvičení. Toho se účastní na 2500 vojáků, včetně 500 ze Spojených států. Manévry jsou teď pozastaveny. Nehoda se stala kolem 11:00 místního času (03:30 SELČ) poblíž ostrova Melville, který leží severně od Darwinu.

Australský premiér Anthony Albanese hovořil o tragickém incidentu. „Jako vláda a jako ministerstvo obrany se velmi soustředíme na reakci na incident a na to, že v této obtížné době bude zajištěna veškerá podpora a pomoc,“ řekl premiér na pravidelné tiskové konferenci, která nebyla svolaná speciálně kvůli této události.

Austrálie a Spojené státy jsou klíčovými spojenci v Tichomoří. V posledních letech posilují vojenskou spolupráci tváří v tvář stále asertivnější Číně. Čtyři australští vojáci zahynuli v červenci při velkých společných cvičeních, když se jejich vrtulník zřítil do oceánu u pobřeží Queenslandu, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované