Hlavní obsah

V Brazílii se propadl solný důl. Oblast museli evakuovat

Foto: Profimedia.cz

Zatopený pozemek ve čtvrti Mutange v brazilském Maceio po propadu dolu na kamennou sůl.

Reklama

Solný důl patřící brazilskému petrochemickému gigantu Braskem se v neděli propadl a panují obavy z jeho úplného zhroucení. Oblast byla evakuována, k ohrožení žádných osob nedošlo.

Článek

Na severovýchodě Brazílie se propadl důl na kamennou sůl. Současný stav pak vzbuzuje obavy, že hrozí jeho úplné zhroucení. Videozáznam pořízený úřadem civilní obrany ukázal, jak v laguně Mundaú nedaleko města Maceió, kde se důl nachází, bublá kalná voda. Uzavřený důl provozoval brazilský petrochemický gigant Braskem.

Starosta města Maceió João Henrique Caldas se nad dolem proletěl ve vrtulníku, aby zkontroloval škody. Uvedl, že trhlina, která podle něj zasáhla oblast o průměru 60 m, v současné době nepředstavuje hrozbu, protože lidé žijící v okolí již byli evakuováni.

Obyvatelé města však vyjádřili znepokojení nad rychlostí, jakou se půda nad dolem propadá. Oficiální měření ukazují, že v období od 30. listopadu do 10. prosince se půda propadla celkem o 2,35 metru.

Společnost Braskem na bezprostřední riziko, že by se důl mohl zřítit, upozornila úředníky už 28. listopadu. Od té doby se půda v okolí dolu neustále propadala a do nedělního rána klesla o 2,35 metru.

V uplynulých čtyřech desetiletích byly kvůli ničení způsobenému těžbou kamenné soli vysídleny desítky tisíc obyvatel, píše BBC. Kamenná sůl, která se používá jako surovina při výrobě PVC, se těží z hlubokých podzemních ložisek a díry, které po ní zůstávají, mohou způsobit propadání půdy nad ní.

Reklama

Doporučované