Hlavní obsah

Když byl Biden v Kyjevě, zkoušelo Rusko balistickou raketu. Test selhal

Foto: twitter.com/POTUS

Joe Biden s Volodymyrem Zelenským v Kyjevě

Reklama

Zkouška rakety Sarmat, na Západě přezdívané Satan II, zjevně selhala.

Článek

Rusko provedlo zhruba v době pondělní návštěvy amerického prezidenta Joea Bidena na Ukrajině patrně neúspěšnou zkoušku mezikontinentální balistické rakety. Informoval o tom v noci na dnešek server televize CNN s odvoláním na dva nejmenované americké zdroje obeznámené s touto záležitostí.

Rusko Spojené státy předem upozornilo na chystaný odpal prostřednictvím komunikačních linek, které mají předejít konfliktu, uvedl jeden ze zdrojů. Druhý uvedl, že test nepředstavoval hrozbu pro Spojené státy a že Washington zkoušku nevnímal jako anomálii nebo eskalaci.

Zkouška rakety Sarmat, na Západě přezdívané Satan II, zjevně selhala, shodují se oba činitelé. Raketa je přitom schopna nést několik jaderných hlavic. Ruský prezident Vladimir Putin v prosinci uvedl, že Rusko bude nadále rozvíjet svůj vojenský potenciál, včetně toho jaderného, a v té souvislosti řekl, že brzy bude do bojové pohotovosti uvedena mezikontinentální balistická raketa Sarmat či hypersonické střely.

Raketa Sarmat byla už dříve úspěšně otestována. Američtí představitelé se domnívají, že kdyby pondělní zkouška uspěla, Putin by se o ní býval zmínil ve svém úterním proslovu o stavu země. Takto se o ní ale během hodiny a 45 minut vůbec nezmínil. Oznámil však, že Rusko pozastavuje účast v dohodě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů.

Putin v minulosti oznámil několik úspěšných testů mezikontinentálních balistických raket, včetně rakety Sarmat loni v dubnu, tedy nedlouho po únorovém vpádu Ruska na Ukrajinu. Raketu Sarmat Rusko poprvé odhalilo v roce 2016. Podle ruských médií má dolet přes 11 000 kilometrů a může nést jadernou hlavici o hmotnosti 100 tun. Nahradit má raketu R-36M Vojevoda.

Připomeňte si návštěvu Joea Bidena v Kyjevě:

+4

Reklama

Doporučované