Hlavní obsah

V Gaze je stále 137 rukojmích, tvrdí Izrael. Někteří jsou ale nejspíš mrtví

Foto: Shutterstock.com

Zatím není jasné, kdy se zbylí rukojmí vrátí domů.

Reklama

Jejich zajetí v Gaze trvá už 55 dnů. Konec dočasného příměří situaci unesených Izraelců nijak nevylepšil. Zároveň se začaly objevovat informace, že některé z nich teroristé zabili.

Článek

Izrael oznámil, že se v Pásmu Gazy nachází stále 137 rukojmích, které unesli teroristé z hnutí Hamás z jejich domovů během útoku na Izrael 7. října. V minulých dnech se strany dohodly na propuštění 110 rukojmích, hlavně žen, dětí a cizinců, výměnou za palestinské vězně.

Podle mluvčího izraelské vlády Eylona Levyho teroristé stále drží jako rukojmí 115 mužů, 20 žen a dvě děti. Deset z nich je starších 75 let. Ve většině se jedná o Izraelce, v zajetí však stále zůstává i 11 cizinců včetně osmi občanů Thajska. Nejmladším rukojmím je desetiměsíční Kfir Bibas, který je v zajetí se svým čtyřletým bratrem Arielem a jejich matkou Shiri. Podle Hamásu jsou však již po smrti. Izraelská armáda začala tuto možnost vyšetřovat.

V Gaze měl být zavražděn také Ronen Engel, obyvatel kibucu Nir Oz, jehož s jeho rodinou teroristé zajali jako rukojmí. V pondělí Hamás propustil jeho manželku a dvě dcery, on však v zajetí setrval. V pátek správa kibucu Nir Oz oznámila, že teroristé měli Ronena zabít a jeho tělo ukrýt někde v Gaze. Zatím však nedokázala předložit žádné důkazy.

Stav zbylých rukojmích závisí také na tom, jak se vyvine samotná situace v Gaze, protože Hamás už dříve přiznal, že je všechny nemá pod svou kontrolou. Část z nich je v držení jiných radikálních islamistických skupin a jednotlivců operujících v Pásmu.

Izraelské úřady zároveň stále registrují sedm nezvěstných v souvislosti s útokem Hamásu.

Reklama

Doporučované