Hlavní obsah

V kauze útoku na Kapitol se přiznal muž, jenž se chytil do léčky na seznamce

Foto: Becky Wright Photography, Shutterstock.com

Od útoku na Kapitol uplynuly už skoro tři roky. Ilustrační fotografie.

Reklama

Jednoho z mužů, kteří přiznali u soudu vinu při útoku na Kapitol v lednu 2021, dopadly úřady díky léčce jedné ženy na internetové seznamce. Při konverzaci od něj vymámila nenápadně přiznání, které pak předala FBI.

Článek

U amerického federálního soudu v úterý přiznal vinu 35letý muž z Texasu obžalovaný z napadení policistů při nepokojích v sídle Kongresu ze 6. ledna 2021. Andrew Taake se bezprostředně po násilnostech chytil do léčky ženy z Washingtonu, která se snažila najít pachatele přes seznamovací aplikaci Bumble. S Taakem si o jeho účasti na výtržnostech psala a pak jej udala Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI), napsal web televize NBC News.

Případ ženy, kterou vyšetřovatelé klasifikovali jako „svědka číslo jedna“, popisuje reportér uvedené stanice Ryan Reilly ve své nové knize o „lovcích vzbouřenců“, tedy o lidech, kteří ve svém volném čase pomáhají policii vystopovat účastníky nepokojů ve washingtonském Kapitolu. Žena, která si nepřála být jmenována, podle NBC News ve dnech po 6. lednu na Bumble kontaktovala několik lidí ve snaze vymámit z nich doznání k výtržnostem a vícero těchto konverzací pak předala FBI.

Jedním z terčů její „operace“ byl Taake, který se u soudu přiznal k napadení policistů za použití spreje na medvědy a kovového prutu. Policie kutila na volné noze zadržela v létě roku 2021, oznámení jeho trestu je naplánované na konec března.

V konverzaci na seznamce neznámé ženě sdělil, že byl „od samého počátku“ zapojený do násilností v sídle Kongresu, píše NBC News, která se dostala ke snímkům zachycujícím jejich konverzaci. Muž tehdy také napsal, že uvažuje o návratu do Washingtonu na inauguraci současného amerického prezidenta Joea Bidena, která se konala 20. ledna 2021.

Reklama

Doporučované