Hlavní obsah

V Moskvě promítají Barbie navzdory sankcím, na venkově raději propagandu

Foto: Shutterstock.com

Představitelka hlavní role ve filmu Barbie Margot Robbieová.

Reklama

Nedávno vydaný a velmi úspěšný hollywoodský trhák inspirovaný panenkou Barbie se v Rusku oficiálně nesmí uvádět, realita je však jiná.

Článek

Po ruské invazi na Ukrajinu přestala řada hollywoodských studií uvádět v Rusku své filmy. Do země se však dostávají pirátské kopie, které jsou následně dabovány do ruštiny.

Týká se to nejen nového snímku Barbie, nýbrž i dalších hollywoodských trháků, jako je třeba film Oppenheimer, píše list The Guardian. Projekce probíhají v klasických kinosálech, ale aby se předešlo nařčení z podvodů s licencemi, tak kina prodávají lístky na krátké ruské filmy a jako „ukázku“ před filmem promítají celovečerní film, např. právě Barbie.

Podle Antona Dolina, bývalého editora filmového magazínu Iskusstvo Kino, velká popularita těchto projekcí odráží postoje Rusů, kteří nesouhlasí s válkou. Na projekce ve velkých ruských městech chodí převážně mladí lidé ve věku mezi 15 a 25 lety. Ti považují sledování hollywoodských filmů za svoje právo, což však nemusí znamenat, že mají všichni automaticky kladný postoj k Evropě či Americe a jejich hodnotám.

Podle Dolina zatím nic nenaznačuje tomu, že by úřady zasahovaly proti současné vlně promítání, i když ruské ministerstvo kultury nadšení z filmu s diváky nesdílí. Před několika týdny vydalo prohlášení, že film Barbie „není v souladu s cíli, které stanovil náš prezident pro zachování a posílení tradičních ruských morálních a duchovních hodnot“.

Dolin uvedl, že pro kohokoli mimo ruskou policii je prakticky nemožné sestavit přesné statistiky o tom, jak časté tyto projekce skutečně jsou. Nicméně naznačuje, že největší hity, jako je Barbie, mohly v Rusku celkem vydělat až 200 milionů dolarů.

V kině poznávají západní kulturu

V moskevském obchodním centru se zúčastnil projekce snímku Barbie reportér BBC a mluvil s návštěvníky kina.

„Lidé by měli mít právo vybrat si, co chtějí sledovat,“ uvedla Karina. „Myslím, že je dobře, že nám ruská kina mohou tyto filmy promítat.“

„Je to o otevřenosti vůči kulturám jiných lidí,“ řekla další divačka Aljona. „I když nesouhlasíte s postoji ostatních, je stále skvělé, když to můžete sledovat.“

„V moskevském multiplexu jsem našel mnoho lidí, kteří jsou stále ochotni poznávat západní kulturu a myšlenky,“ píše reportér BBC o svém zážitku. Následně však zní otázka: Jaká je situace dál od ruské metropole ?

Reportér navštíví město Sčokino, asi 220 km od Moskvy, kde se v místním kulturním domě koná koncert. Na jevišti čtyři ruští vojáci v uniformách hrají na elektrické kytary a zpívají o vlastenectví a ruské neporazitelnosti. Za jejich zády se promítá film, v němž hrají prim ruské tanky a rakety. Podle reportéra zde není ani stopy po Barbie a Kenovi.

Také ruská poslankyně Maria Butinová nemá o Barbie valné mínění, ať už se jedná o film či panenku. Podle ní film nemá v Rusku licenci a je protizákonné ho promítat. O invazi na Ukrajinu však mluví jako o záchraně.

Tento narativ je z úst vládnoucích Rusů slyšet často. Malují Moskvu jako mírotvorce, ne válečného štváče. Argumentují tím, že je to Amerika, NATO nebo Západ, kdo využívá Ukrajinu k vedení války s Ruskem. To je však jen alternativní realita navržená tak, aby semkla Rusy proti Západu.

Reklama

Doporučované