Hlavní obsah

Nové filmy pobuřují. Barbie dostala další zákaz, v Indii vadí Oppenheimer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: savrin, Shutterstock.com

Grafika znázorňující hlavní hrdiny filmů Barbie a Oppenheimer.

Reklama

Filmové novinky Barbie a Oppenheimer naráží na problémy. První zmíněný byl už před premiérou zakázán ve Vietnamu a nyní se mu může stát to samé v části Pákistánu. Ten druhý pak rozdmýchává náboženskou debatu v Indii.

Článek

Pákistánští fanoušci v provincii Paňdžáb se do růžové zatím neobléknou. Tamní úředníci totiž odložili premiéru očekávaného filmu Barbie. Důvodem by údajně měl být „nevhodný obsah“, kvůli kterému musí být snímek přezkoumán.

„Film před uvedením do kin přezkoumáme,“ řekl deníku Guardian Farrukh Mahmood, tajemník filmové cenzurní komise v Paňdžábu, která cenzuruje scény porušující sociální, kulturní a náboženské hodnoty země. O konkrétních scénách se ale nezmínil.

Pákistán má za sebou bohatou historii zákazů filmů. V listopadu zakázala tato konzervativní země s muslimskou většinou film Joyland z tamní produkce, který dostal ocenění v Cannes a měl ambice i na Oscara. „Porušení společenských norem“ spočívalo v tom, že snímek vypráví o románku pákistánského ženatého muže s trans ženou. Vláda později film po přezkoumání národní cenzurní komisí povolila, ale právě v nejlidnatější provincii Paňdžáb zůstal zakázaný.

Pákistán zakazuje filmy i kvůli ozbrojeným konfliktům:

Právní experti v Pákistánu se domnívají, že cenzorská rada v Paňdžábu se nadále podbízí ortodoxním náboženským zastáncům. Podle nich by mohl být osud Barbie stejný jako snímku Joyland. „Je to velmi podobné zákazu oceňovaného filmu Joyland a je to zcela svévolné. Je to v rozporu se samotnými svobodami zaručenými ústavou. Samozvaní strážci veřejné morálky, kteří řídí cenzurní úřad v Paňdžábu, mají možná pocit, že tak nevinný film, jako je Barbie, může otřást vírou a hodnotami 100 milionů lidí, kteří žijí v největší provincii země,“ řekl Guardianu Osama Malik, právník, který se zabývá cenzurou v Paňdžábu.

Film populární režisérky Grety Gerwigové nepovolili cenzoři ve většině států Blízkého východu včetně Spojených arabských emirátů a Egypta. Začátkem tohoto měsíce padl zákaz i ve Vietnamu. Tamním úřadům vadila scéna, ve které je vidět mapa zobrazující jednostranné nároky Číny na území v Jihočínském moři. O ně vede Vietnam s komunistickou velmocí dlouhodobý spor.

Sex, verše a hinduismus

Ani druhá část kulturního fenoménu „Barbieheimer“ nezůstává pozadu. Životopisný film o otci atomové bomby Oppenheimer hvězdného režiséra Christophera Nolana pro změnu pobuřuje v Indii. Kritiky na sociálních sítích rozčílila scéna, ve které hlavní hrdina recituje verš z Bhagavadgíty, která je považována za jedno z nejsvětějších hinduistických písem, těsně před sexuálním stykem.

Kdo byl skutečný otec atomové bomby:

Očekávaný film, který byl v pátek s velkým ohlasem uveden do tamních kin, získal od Ústřední rady pro filmovou certifikaci hodnocení, které doporučuje rodičům, aby ho děti mladší 12 let sledovaly s jejich dohledem. Právě to pobouřilo indické nacionalisty, kteří volají po bojkotu filmu, píše agentura Reuters.

„Mělo by to být urychleně vyšetřeno (…) a ti, kteří se na tom podíleli, by měli být přísně potrestáni,“ uvedla nacionalistická nadace Save Culture Save India Foundation (Zachraňme kulturu, Zachraňme Indii) v tiskovém prohlášení. Mluví také o „ostrém útoku na hinduismus“. Komentáře zakladatele organizace, vládního úředníka Udaye Mahurkara, které film odsuzují, byly navíc hojně sdíleny na twitteru.

Film o americkém fyzikovi J. Robertu Oppenheimerovi, který během druhé světové války dohlížel na vývoj atomové bomby, od pátku vydělal v Indii přibližně 600 milionů rupií (159 milionů korun). Uvádí to společnost Warner Bros Discovery, která za distribucí filmu stojí. Ke kontroverzní scéně se nevyjádřila.

Z případného bojkotu nebo možného zákazu by ale zásadně prodělala indická kina. Ta se totiž stejně jako kina po celém světě snaží přilákat diváky zpět z online streamovacích služeb. Oppenheimer a Barbie jsou pak právě ty trháky, které nejen indická kina tolik potřebují.

Reklama

Doporučované