Hlavní obsah

V newyorském metru se střílelo. Útočník postřelil 10 lidí, je na útěku

Video krátce po incidentu. Upozorňujeme na citlivý obsah. Video: instagram/angry_yeti

 

Reklama

aktualizováno •

Neznámý pachatel v New Yorku postřelil deset lidí a dalších několik zranil. Incident se stal v Brooklynu ve stanici metra 36th Street ve čtvrti Sunset Park.

Článek

Okolo půl deváté ráno místního času se ve stanici metra 36th Street ve čtvrti Sunset Park ozvaly výstřely. Hasiči původně na místo vyjeli kvůli hlášenému kouři, na místě ale nalezli několik zraněných. Podle informací newyorské policie zatím neznámý pachatel postřelil deset lidí, dalších nejméně sedm lidí je zraněných. Nikdo však není v ohrožení života.

Podezřelý je podle vyšetřovatelů černoch, který uprchl v zelené stavební vestě a šedém svetru. Policie momentálně událost nevyšetřuje jako terorismus.

Newyorská policie uvedla, že muž v plynové masce vytáhl v metru kanystr a vagon se pak zaplnil kouřem. „Potom začal střílet, zasáhl několik lidí v metru i na nástupišti,“ řekla policistka Keechant Sewellová.

„Dveře našeho metra se otevřely do neštěstí. Byl tam kouř a krev a lidé křičeli,“ řekl očitý svědek Sam Carcamo rozhlasové stanici 1010 WINS. Uvedl, že ve chvíli, kdy se otevřely dveře vlaku N, se vyvalil obrovský oblak kouře.

Obyvatelé dostali varování, aby se oblasti vyhýbali a počítali se zpožděním vlaků. Zpoždění prý mají také nejméně čtyři vlakové linky v obou směrech. Ve stanici newyorská policie nalezla také neodpálené výbušniny. Podle jejich aktualizovaného vyjádření nejsou výbušniny aktivní.

Foto: Profimedia.cz

Policie oblast uzavřela.

Guvernérka státu New York Kathy Hochulová varovala obyvatele nejlidnatějšího amerického města, že je podezřelý stále na útěku a vyzvala je proto k bdělosti a opatrnosti. Úřady po incidentu nařídily mimo jiné uzavřít přístup do škol, v nichž právě začínala výuka. Nemohou se tak do nich dostat cizí osoby a návštěvníci.

Newyorské úřady podle bezpečnostních zdrojů agentury AP předaly policistům fotografii, na níž je předpokládaný pachatel, a číslo arizonské poznávací značky dodávky. Policisté podle těchto zdrojů dostali pokyn dodávku stěhovací společnosti v případě vypátrání zastavit a zadržet její pasažéry.

Detektivové na místě činu podle nejmenovaných zdrojů AP také našli pistoli, několik dýmovnic a další předměty, které nyní zkoumají. Vyšetřovatelé se podle těchto zdrojů domnívají, že se útočníkovi zbraň zasekla, což mu zabránilo v další palbě.

Počet obdobných střelných incidentů letos vzrostl. Starosta Eric Adams, který nastoupil do úřadu v lednu, si dal za cíl zaměřit se na nárůst násilných trestných činů se zbraněmi. Podle statistik policejního oddělení se do 3. dubna v porovnání se stejným obdobím minulého roku zvýšil počet případů střelby z 260 na 296. V letech 2018 a 2019 byly přitom tyto případy na historickém minimu, píší New York Times.

K masovým střelbám v New Yorku dochází s určitou pravidelností. Minulý týden byli tři teenageři zastřeleni před střední školou v Bronxu. Jedna 16letá dívka při útoku zemřela. Minulé léto se střelba ozvala z brooklynského klubu. Zemřeli čtyři lidé, další tři byli zranění. Avšak události, kdy se zdánlivě náhodný útočník zaměří na kolemjdoucí a začne do nich střílet, příliš časté nejsou. Tranzitní oblasti typu stanice metra jsou dlouho považované za vysoce lákavé cíle útočníků. Městské, státní a federální orgány činné v trestním řízení tak udržují rozsáhlý bezpečnostní aparát, aby od takových nápadů odrazovaly, zejména na rušných ulicích Dolního Manhattanu.

Reklama

Související témata:

Doporučované