Hlavní obsah

V severní části Gazy je dost možná hladomor, varuje americká diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Devítiletý Fadi Zant. Na snímku poté, co byl kvůli těžké podvýživě převezen do nemocnice v Rafahu.

Reklama

Ačkoli na jihu a v centrální části Pásma Gazy je hladomor prozatím rizikem, v severní části již v některých oblastech panuje, uvedl anonymní představitel americké diplomacie. Problémem je nízký počet kamionů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hladomor hrozí a dost možná už panuje v částech severního Pásma Gazy. Podle agentury Reuters to dnes řekl nejmenovaný představitel amerického ministerstva zahraničí. Dodal, že zvýšení humanitární pomoci na hustě osídlené území, které čelí izraelské blokádě, komplikuje nedostatek nákladních vozů.

„Zatímco na jihu a v centrální části (Pásma Gazy) můžeme s jistotou říct, že hladomor je významným rizikem, ale není přítomen, na severu hrozí a dost možná se vyskytuje přinejmenším v některých oblastech,“ řekl představitel americké diplomacie pod podmínkou zachování anonymity.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) ve zprávě z minulého týdne varovala, že na severu Pásma Gazy bez přijetí dalších opatření vypukne nejpozději v květnu hladomor, který by se do července mohl rozšířit i do zbytku Pásma.

„Počet kamionů, které rozvážejí pomoc v jižní a střední části Pásma Gazy, téměř překročil 200 za den, což je více než před měsícem. Je jich ale potřeba více,“ řekl agentuře Reuters zdroj z amerického ministerstva zahraničí.

„Je třeba řešit veškeré výživové potřeby obyvatel Pásma Gazy všech věkových kategorií. To znamená víc než jen tu minimální výživu na úrovni přežití,“ poznamenal. Řekl také, že podvýživa, úmrtí novorozenců a malých dětí je významným problémem, který se zhoršuje. To je podle něj třeba řešit zvýšením objemu humanitární pomoci a zároveň dbát na to, že to bude správný druh pomoci pro dané věkové skupiny.

Reklama

Doporučované