Hlavní obsah

„Ve městě nezbylo bezpečné místo.“ Ostřelování Bělgorodu si vyžádalo mrtvé

Těžce poškozené nákupním centrum v Bělgorodu.Video: AP

 

Reklama

„Začíná být jasné, že ve městě nejsou žádné bezpečné oblasti, žádná bezpečná místa – je to prostě otázka náhody,“ řekl listu The Moscow Times místní novinář, který dodal, že k útoku došlo v obytné čtvrti.

Článek

Při leteckém útoku na ruské město Bělgorod zahynulo nejméně pět lidí, uvedl gubernátor regionu. Dalších osmnáct lidí se údajně při útoku, k němuž došlo nedaleko ukrajinských hranic, zranilo. Informovaly o tom světové agentury i britská BBC.

Ruští představitelé uvedli, že systémy protivzdušné obrany sestřelily nad Bělgorodskou oblastí 14 ukrajinských raket. Ruská televize Zvezda, která je provozovaná Ruským ministerstvem obrany, uvedla, že jedna raketa zasáhla nákupní centrum a jedna dopadla na městský sportovní stadion.

Lidé začali brát ostřelování vážně po silvestrovském útoku, při němž v Bělgorodě zahynulo 25 lidí, uvedl novinář, který s The Moscow Times hovořil pod podmínkou anonymity. „Lidé se schovávají v koupelnách, na chodbách, utíkají do betonových krytů. Není jasné, jak jsou tato ochranná opatření účinná, lidé ale berou takové incidenty vážněji než dříve,“ dodal novinář.

„Slyšela jsem výbuchy a téměř okamžitě i zvuk sirén. Bydlím docela blízko nákupního centra, takže to bylo hlasité. Teď je všude klid, ven ale stejně nevycházím,“ řekla listu The Moscow Times jedna z místních obyvatelek. „Každý se ptá po svých blízkých, zda jsou vůbec naživu. Sedíte – pod palbou – a přemýšlíte, kdo tam v tu dobu mohl být,“ dodala.

Valentina, prodavačka z obchodu, který leží jen nedaleko poškozeného nákupního centra, agentuře RIA řekla, že vážila sýr a najednou uslyšela „rány“. V tu chvíli řekla zákazníkům, aby se schovali. „Řekla jsem, ať utečou. Rozběhli jsme se. Ale kam utíkat, vždyť je to budova. Tak jsme se přikrčili do rohu,“ dodala.

Bělgorod leží asi 30 km od hranic s Ukrajinou. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se stává terčem útoků ukrajinských sil. Při prosincovém a dosud nejsmrtelnějším útoku na Bělgorod zemřelo 25 lidí, dalších 100 bylo zraněno.

Válka v mapách

Rusové pokračují ve snaze prolomit ukrajinskou obranu u Kupjansku v Charkovské oblasti a také u Avdijivky v Doněcké oblasti.

Reklama

Doporučované