Hlavní obsah

Ve Varšavě demonstruje proti vládě až milion lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

„Pochod milionu srdcí“ pořádala politická strana Občanská platforma.

Reklama

V neděli se v polském hlavním městě Varšavě konala velká protivládní demonstrace, které se podle radnice účastnil až milion lidí. Akci pořádala strana Občanská platforma. Veřejnoprávní média hovoří o 100 tisících demonstrantech.

Článek

Množství Poláků se shromáždilo ve Varšavě na opozičním „Pochodu milionu srdcí“ na protest proti současné vládě strany Právo a Spravedlnost (PiS), informovala agentura Reuters.

V Polsku se budou za dva týdny konat parlamentní volby, podle průzkumů má vládnoucí PiS šanci na vítězství. Nicméně by také mohla mít potíže se složením parlamentní většiny, protože opoziční strany mohou potenciálně posílit.

Opozice, Tusk i Občanská platforma doufají, že nedělní demonstrace dokáže zvýšit voličskou účast ve prospěch opozice. „Chystá se velká změna. Jde o přerod Polska,“ řekl Tusk protestujícím davům na varšavském centrálním náměstí, kde většina lidí mávala polskými vlajkami a vlajkami EU.

Tusk během kampaně varoval, že PiS cílí na odchod Polska z Evropské unie. Strana jeho obvinění však opakovaně odmítá. Bývalý předseda Evropské rady volby rámuje také kolem práv menšin a žen.

Strana Právo a Spravedlnost je u moci od roku 2015, kdy vystřídala ve vládě právě Tuska. Svou volební kampaň vystavěla na několika klíčových tématech, jako státní bezpečnost a boj proti nelegální migraci. Po celou dobu přitom dává státní příspěvky rodinám a důchodcům, napsal Guardian.

Opozice a demonstranti však kritizují úroveň lidských práv v zemi, jež se podle nich během vlády PiS zhoršila. „Chci být svobodná. Žít v EU. Jde mi o svobodu slova i nezávislé soudy,“ řekla Reuters zubařka Hanna Chaciewicz, která žije poblíž Varšavy.

Polská veřejnoprávní televize informovala, že se k demonstraci v hlavním městě připojilo 100 tisíc lidí. Avšak podle Tuska protestovalo skoro milion Poláků. Podle serveru Onet se demonstrace zúčastnilo 600 až 800 tisíc lidí. V davu se objevovala hesla jako „PiSexit“ nebo „Kočka může zůstat“ odkazující na kočku lídra PiS Jaroslawa Kaczynského.

Reklama

Související témata:

Doporučované