Hlavní obsah

Velké šachy na Ukrajině. Řeháková z Hradu by mohla dostat na starost Dnipro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Hrad.cz/Tomáš Fongus

Markéta Řeháková ještě ve funkci mluvčí Pražského hradu.

Reklama

Praha chce válkou zmítané zemi pomoct s obnovou i se sbližováním se západními demokratickými strukturami. S vládou v Kyjevě Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) vyjednává o nové budově za stamiliony.

Článek

Česká diplomacie se připravuje na novou éru vztahů s Ukrajinou. A na místo diplomatky pro východ Ukrajiny by podle informací Seznam Zpráv mohla zamířit Markéta Řeháková.

Někdejší mluvčí prezidenta Petra Pavla na Hradě skončila letos v říjnu. A svůj zájem o přesun do diplomacie naznačila už dříve.

Na vysvětlenou: Praha se s Kyjevem dohodla na otevření diplomatického úřadu v Dnipru, kde si chce vzít pod patronát poválečnou rekonstrukci.

„Zpočátku to bude fungovat tak, že v Kyjevě budou sedět dva lidé – jeden už tam je – a budou mít na starosti agendu Dněpropetrovské oblasti. Podle potřeby zatím do Dnipra dojíždí,“ přiblížil Seznam Zprávám dnes už bývalý velvyslanec Radek Matula.

A právě na druhý post by měla Řeháková aspirovat.

Místo v Praze

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) „šachy“ s ukrajinskými diplomatickými místy potvrdil. „Je dlouhodobým záměrem posílit kancelář vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáše Kopečného o jedno místo,“ uvedl.

Tabulkové místo se má přesouvat do centrály v Praze. „Vzhledem k tomu, že na Ukrajině bylo dlouhodobě neobsazené, byla dočasně zvolena varianta přesunu tohoto místa, které bude dále sloužit ukrajinské agendě. Nevytváříme žádné nové pracovní místo,“ upozornil Lipavský. Má jít o post diplomata pro Dnipro.

Zda je favoritkou bývalá mluvčí, nekomentoval. „Na Ministerstvu zahraničních věcí nemáme v majetku křišťálovou kouli, nevěštíme budoucnost, a tudíž ani nepředpovídáme výsledky výběrových řízení,“ řekl pouze.

O tom, že by se Markéta Řeháková mohla přesunout do Černínského paláce, se už v uplynulých týdnech mluvilo. „Mohu potvrdit, že se o možné spolupráci bavíme,“ řekla ona sama v půli listopadu Deníku N.

Od sklepa po střechu

Tím nicméně změny v zemi, která už druhou zimu čelí brutální ruské invazi, nekončí. Schyluje se rovněž k velkému českému stěhování. Diplomaté už našli budovu, kterou chtějí koupit a přesunout do ní zastupitelský úřad.

Ambasáda v Kyjevě dlouhodobě sídlí v pronajatých prostorách, které ovšem nemají vyhovovat bezpečnosti ani moderní české diplomacii. Nyní má být dlouho zamrzlý problém blízko k řešení.

Novou budovu hledal i uprostřed válečného konfliktu již zmíněný Matula, který na Ukrajině působil od roku 2017, zažil tam útok na Kyjev, jeho ubránění i následné dlouhé měsíce války.

„Já za těch skoro sedm let prošel desítky domů od sklepa po střechu,“ popsal v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Do Česka se vrátil letos na podzim, ale úkol podle svých slov ještě před odjezdem dotáhl do finální fáze. „Jsme ve fázi, kdy máme na stole něco konkrétního – je vytipovaná budova, která splňuje skoro všechny naše představy. Pracujeme na tom, abychom vše ošetřili,“ přiblížil Matula, konkrétní ale být nechtěl.

Odměřeně na dotazy reagovalo i Ministerstvo zahraničních věcí. „Do podpisu kupní smlouvy na nákup vybraného objektu nebude MZV uveřejňovat žádné konkrétnější informace,“ vzkázal mluvčí Daniel Drake s tím, že výběr budovy není definitivní.

Jde o citlivou věc. Nákup ambasády je drahá záležitost. Ministerstvo dlouhodobě počítá s cenou 250 milionů korun, zároveň vede s ukrajinskou stranou jednání o co nejvýhodnější koupi. Cenu resort nekomentoval.

Reklama

Doporučované