Hlavní obsah

Video: Finský ministr překvapil netradičním pozdravem na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Finský ministr Anders Adlercreutz podpořil Ukrajinu netradičním způsobem. Na své violoncello zahrál symbolickou píseň „Červená kalina“.Video: twitter/Anders Adlercreutz

 

Reklama

Ukrajinu po 500 dnech války podpořila řada politiků. Jeden z finských ministrů zvolil velmi osobitý způsob.

Článek

Válka mezi Ukrajinou a Ruskem trvá už více jak 500 dní. Jen málokdo si do 24. února 2022 myslel, že se může v Evropě rozpoutat konflikt takovýchto rozměrů. Část lidí ani někteří experti nevěřili, že se Ukrajina zvládne tak úspěšně ruské agresi bránit. Ruské velení dokonce podle dostupných informací doufalo, že „speciální vojenská operace“ skončí do tří dnů. Nebylo tomu tak a válka pokračuje. Konec je v nedohlednu.

V sobotu 8. července to bylo rovných 500 dní od začátku ruské invaze. Mnoho lidí, včetně vrcholných politiků, si v tento den připomnělo padlé a oslavilo hrdinný odpor Ukrajinců.

Netradiční způsob, jak v 500. den války vyjádřit napadené zemi podporu, zvolil finský ministr pro evropské záležitosti Anders Adlercreutz, informovala Ukrajinska pravda. Vedle politika je také muzikantem. Na svém twitteru sdílel video, na kterém hraje na hudební nástroj violoncello ukrajinskou národní píseň „Červenou kalinu“, která se stala jedním z mnohých symbolů ukrajinského odporu.

Adlercreutz je členem Švédské lidové strany, která je v koaliční vládě premiéra Petteriho Orpa. Jeho strana se snaží hájit zájmy převážně Finů hovořících švédsky.

Video je složené ze záběrů na samotného ministra hrajícího na violoncello a střídavě ze záběrů na válkou zpustošenou Ukrajinu, jež jsou doprovázené hesly na podporu Kyjeva.

Adlercreutz zvolil novější verzi skladby. Tu na začátku války zpopularizoval ukrajinský zpěvák Andrij Chlyvňuk.

Slova podpory Kyjevu v tento den zvolila také moldavská prezidentka Maia Sanduová. V projevu poděkovala Ukrajincům za mír v její zemi. Moldavsko leží na hranicích s Ukrajinou a dopady války cítí každý den. Do země přišly od začátku války stovky tisíc ukrajinských uprchlíků.

Velký problém v zemi tvoří také separatistický region Podněstří, jenž se nachází na východě země podél řeky Dněstr. V tomto regionu jsou umístěné ruské jednotky a Kišiněv se obává, že by se konflikt mohl přelít i na jeho území.

Americká velvyslankyně na Ukrajině Bridget Brinková v 500. den války slíbila, že Spojené státy nepoleví v pomoci Ukrajině. Podle jejích slov jsou stejně naladění i američtí spojenci.

Její slova podpořilo také americké ministerstvo zahraničí. To na sociálních sítích zveřejnilo video, ve kterém kritizovalo Rusko za kroky vedené na Ukrajině od roku 2014 a podpořilo Kyjev. „Ukrajinské jednotky hrdinně brání svou suverenitu a svobodu,“ napsalo americké ministerstvo zahraničí v příspěvku.

V podobném duchu zněla také prohlášení zástupců Evropské unie. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová napsala na svůj twitter: „500 dní statečného ukrajinského odporu. 500 dní nezlomné evropské podpory Ukrajině.“

Při oslavě ukrajinského boje za svobodu veřejnost překvapil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V sobotu 8. července zveřejnil video z jeho návštěvy Hadího ostrova v Černém moři, kde uctil památku padlých obránců, napsala NPR.

Ostrov se stal symbolem ukrajinského hrdinství a nezlomné vůle už v prvních dnech války. Legendární status ostrovu dala především jeho posádka.

Když se v prvních okamžicích konfliktu k ostrovu přiblížila ruská válečná loď s cílem ostrov obsadit, vyzvala ukrajinskou jednotku, aby se vzdala. Avšak Ukrajinci výzvu nevyslyšeli a svou pozici proti přesile bránili.

Ukrajině se povedlo v dalších měsících okupanty z ostrova vytlačit a území osvobodit. „Tento ostrov je důkazem, že se Ukrajině podaří osvobodit každý metr okupovaného území,“ řekl během projevu z ostrova.

„Chci poděkovat, speciálně z tohoto místa, z tohoto místa vítězství, každému našemu vojákovi za každý den. Děkuji všem, kdo bojují za Ukrajinu,“ dodal.

Reklama

Doporučované