Hlavní obsah

Video: Izrael ukázal, jak elitní jednotky osvobodily rukojmí v Rafáhu

Bez komentáře: Záběry ze záchranné operace.Video: twitter/IDF

 

Reklama

Teroristé z Hamásu rukojmí zadržovali od krveprolití ze 7. října. Tehdy na území Izraele zavraždili na 1200 lidí a stovky dalších odvlekli do zajetí.

Článek

Izraelské speciální síly z neděle na pondělí osvobodily v Rafáhu na jihu Pásma Gazy dva rukojmí, které unesli teroristé z palestinského hnutí Hamás.

Podle serveru The Times of Israel jde teprve o druhou úspěšnou vojenskou operaci na osvobození izraelských rukojmích od začátku války v Pásmu Gazy před více než čtyřmi měsíci. První osvobozenou byla na konci října členka izraelské armády Ori Megidišová, připomíná.

Oba rukojmí ve věku 60 a 70 let byli zachráněni během společné operace armády, tajné služby a policie v noci na pondělí v Rafáhu. Na záběrech izraelské armády je vidět, jak dvojici speciální jednotky dostávají do bezpečí. Následně pro ně přiletí vojenský vrtulník.

Podle deníku Haarec, který cituje velitele elitní policejní jednotky Jamam Unit, byli oba rukojmí z budovy vyproštěni pomocí lan.

Muži byli nejprve v šoku z explozí při vniknutí do domu, kde byli drženi, ale „vzpamatovali se rychle“, popisuje akci jeden z velitelů.

„Přišli jsme vás zachránit a odvézt domů,“ slyšeli Louis Norberto Har a Fernando Marman poté, co se vojáci dostali do bytu.

V současné době Hamás stále zadržuje 136 osob, ale podle izraelských vojenských zdrojů je pravděpodobné, že nejméně 30 z nich již není naživu. Podle izraelských médií by zabitých rukojmích mohlo být až 50, uvedla agentura DPA.

Více o osvobození

Reklama

Související témata:
Šin Bet

Doporučované