Hlavní obsah

Video: Je jí skoro 80 let, učí se střílet. Chce být schopná chránit domov

Bez komentáře: Devětasedmdesátiletá Valentina Konstantinovna se učí ovládat a střílet ze samopalu Ak-47.Video: Goktay Koraltan, AP

 

Reklama

Velká část Ukrajinců je připravena se zapojit do obrany své vlasti. Stále více lidí se proto hlásí do výcviku civilní obrany. Mezi dobrovolníky jsou i ženy nebo senioři.

Článek

S rostoucími obavami z ruské invaze přibývá na Ukrajině cvičení domobrany, kde se lidé učí ovládat a střílet z různých typů zbraní, pracovat s výbušninami, nebo absolvují kurz první pomoci. V případně napadení mají spolu s vojáky zastavit postup ruských jednotek, nebo ho alespoň zpomalit.

Reportáž z takového cvičení od zvláštního zpravodaje Seznam Zpráv na Ukrajině Filipa Harzera najdete zde.

Jedním z míst, kde proběhl o víkendu výcvik civilní obrany, bylo i přístavní město Mariupolu, který pořádala jednotka Azov, píše Euronews.

Mezi účastníky byla i devětasedmdesátiletá Valentina Konstantinovna, která se rozhodla bránit svoji vlast. Pro BBC uvedla „až přijde vetřelec, budu se bránit…“.

Fotky a videa, kde důchodkyně drží Ak-47 a učí se ho ovládat, se na internetu začaly rychle šířit jako doklad, že Ukrajinci jsou odhodlání bránit svoji zemi bez rozdílu věku.

Mezitím šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v pondělí na poradě s prezidentem Vladimirem Putinem navrhl pokračovat v jednáních se Západem, což prezident podpořil, uvedla agentura Interfax. Ministr obrany Sergej Šojgu Putinovi ohlásil, že část vojenských cvičení, do nichž se zapojila vojska všech vojenských okruhů, již skončila a další brzy skončí.

Situaci sledujeme v online reportáži zde.

Reklama

Doporučované