Hlavní obsah

Video: Je to Ropzilla! V Austrálii našli největší ropuchu na světě

Bez komentáře: Strážkyně přírodního parku Kylee Grayová s obrovskou nalezenou ropuchou.Video: Queensland Environment

 

Reklama

Strážci přírodního parku na severu Austrálie našli ropuchu obrovskou vážící 2,7 kilogramu. Podle prvotních měření by mohlo jít o největšího doposud zaznamenaného zástupce svého druhu na světě.

Článek

Kylee Grayová zprvu při obchůzce zastavila na cestě, aby nechala přelézt přes cestu hada. Když se ale tato strážkyně národního parku v australském státě Queensland ohlédla, najednou spatřila obrovskou ropuchu.

„Sáhla jsem dolů a popadla ropuchu a nemohla jsem uvěřit, jak je velká a těžká,“ cituje ji britský deník The Guardian.

„Vypadala skoro jako fotbalový míč s nohama. Překřtili jsme ji na Toadzillu,“ řekla Grayová pro server BBC. To je složenina anglického výrazu pro ropuchu (toad) s názvem slavného filmového monstra Godzilly. Česky by se tak mohla jmenovat Ropzilla.

Strážci parku vzali obojživelníka na stanici, kde zjistili, že váží 2,7 kilogramu a jedná se pravděpodobně o největší ropuchu obrovskou na světě.

„Změřili jsme ji a dostali jsme, tuším, 25,5 centimetru, ale věřím, že Queenslandské muzeum provede přesné měření, až ji obdrží,“ řekla dále Grayová.

Podívejte se

Španělští archeologové učinili v Egyptě mimořádný objev. V dosud nenarušené hrobce nalezli deset mumifikovaných krokodýlů. Jejich stáří se odhaduje na 2500 let.

Guinessova kniha rekordů registruje jako ropuchu obrovskou s největší hmotností exemplář vážící 2,65 kilogramu. Tvor pojmenovaný Prinsen (Princ) byl nalezen ve Švédsku v roce 1991.

Ropzille z Austrálie byl ale objev osudný. Jak uvedl kolega Grayové Bary Nolen, museli ji utratit. Dělají to tak se všemi ropuchami obrovskými, protože v Austrálii jde o invazivní druh.

Ropuchy v Austrálii považují za jednu z nejvážnějších hrozeb pro původní druhy. Do Queenslandu byly zavlečeny roce 1935 z Jižní Ameriky při neúspěšném pokusu zlikvidovat hmyz na plantážích cukrové třtiny.

Vzhledem k tomu, že nemají na kontinentu přirozené nepřátele, se brzy přemnožily a svojí nenasytností začaly ohrožovat ostatní živočišné druhy.

Reklama

Doporučované