Hlavní obsah

Ukrajinci jediným drtivým úderem ukázali, proč je HIMARS klíčová zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z úderů raketometů HIMARS na nepřátelské pozice. Z ruské techniky zbyly jen ohořelé trosky. Video: twitter/SOF_UKR

 

Reklama

Ukrajinci opakovaně ukazují, jak je pro ně americký raketomet HIMARS důležitý a proč je pro ruskou armádu postrachem. Naposledy s jeho pomocí zničili pět ruských bojových vozidel, dva nákladní vozy a sklad munice. Naráz.

Článek

Ukrajinským operátorům bezpilotních letadel se podařilo spolehlivě a rychle lokalizovat soustředění ruských jednotek a předat tyto informace obsluze raketometů. Na videu, které zveřejnil twitterový účet ukrajinský speciálních sil, jsou vidět přímé zásahy vojenské techniky, z níž po úderu HIMARS zbyly jen ohořelé trosky.

Stejné záběry zveřejnil na síti X například i účet OSINTtechnical spravovaný analytikem z amerického think tanku Centrum námořní analýzy (CNA), podle kterého došlo k zásahu 30 kilometrů od frontové linie v Záporožské oblasti, kde vede ukrajinská armáda svou ofenzivu.

Obráncům země se v předchozích ofenzivách osvědčila taktika shaping operation (podpůrné operace, pozn. red.). To znamená, že ničí logistické cíle jako sklady, objekty velení, shromaždiště vojáků v týlu nepřítele, radary, dělostřelecká postavení. Když je tato část operace hotová, připravuje se pak už další cílená akce s jasnými instrukcemi.

Kyjev má dvě varianty systémů MLRS a HIMARS. Z hlediska samotné zbraně jde vlastně o totožné systémy, v jednom případě na pásovém podvozku (MLRS), v druhém na kolech. MLRS také může najednou nést a odpalovat 12 střel místo šesti u HIMARS.

Munice je ovšem totožná. Tvoří ji zhruba čtyři metry dlouhé střely o průměru (ráži) 220 mm v různých verzích. Na Ukrajině se nejčastěji používají střely M31A1, k dispozici je třeba i M30A1, což je vlastně obří brok: Střela nese velké množství malých wolframových kuliček a vybuchuje ve větší výšce nad zemí, aby zasáhla co nejvíce protivníkových mužů (účinné jsou i proti lehce obrněné technice).

Foto: U.S. Army Acquisition Support Center, Lockheed Martin, The Guardian, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Základní popis systému HIMARS.

Výrobce uvádí dostřel na 70 kilometrů, ve skutečnosti je ovšem o něco vyšší. Zdá se, že na Ukrajině se v některých případech pohybuje až kolem 90 kilometrů. Většina střel naváděných pomocí satelitní navigace by i na tuto vzdálenost měla dopadnout doslova pár metrů od cíle.

Přesnost je důležitá ze dvou důvodů. Za prvé je díky ní možné snížit spotřebu munice. Zároveň vysoká pravděpodobnost zásahu „první ranou“ znamená, že se vozidla mohou po střelbě rychle přemístit a vyhnout se případné odvetné palbě či jiným pokusům o zničení.

To je jeden z hlavních důvodů, proč zatím nemáme žádný spolehlivě doložený případ zničení západního raketometu, přestože ruská propaganda opakovaně uvádí zničení více raketometů HIMARS, než kolik jich ve skutečnosti Ukrajina dostala.

Reklama

Doporučované