Hlavní obsah

Video: Jedna z nejaktivnějších sopek v Japonsku chrlí lávu

Bez komentáře: Záběry z výbuchu sopky a evakuace obyvatel, kteří bydlí v její blízkosti.Video: NHK, AP

 

Reklama

V jihozápadním Japonsku již druhý den v řadě vybuchla sopka Sakuradžima, jež se nachází asi 50 kilometrů od jaderné elektrárny. Informovala o tom agentura Kjódó, podle které zatím nebyly hlášeny žádné škody.

Článek

Přesto nadále platí nejvyšší, tedy pátý stupeň pohotovosti, který v neděli vyhlásil japonský meteorologický ústav. Ten poté doporučil evakuaci některých oblastí. Výzva k odchodu se týkala 51 obyvatel, kteří bydlí blízko sopky. Do pondělního rána jich 33 opustilo své domovy a přemístilo se do evakuačních center v jiné části ostrova, píše agentura AP.

V okolních městech pak meteorologové v ovzduší naměřili zvýšené množství popela. Japonská vláda nadále vyhodnocuje situaci, včetně případných škod způsobených erupcemi.

„Životy lidí jsou pro nás na prvním místě a uděláme maximum pro vyhodnocení situace a reakci na jakoukoli mimořádnou situaci,“ řekl novinářům náměstek šéfa kabinetu Jošihiko Isozaki.

Sakuradžima patří k nejaktivnějším japonským sopkám. Nachází se na ostrově Kjúšú, asi 50 kilometrů od jaderné elektrárny Sendai. Zařízení ale v souvislosti s erupcí nezaznamenalo žádné problémy.

Při erupci sopky v roce 1914 vyteklo tolik lávy, že to uzavřelo úžinu mezi vulkanickým ostrovem v Kagošimském zálivu a poloostrovem Ósumi.

Japonsko patří k seizmicky nejaktivnějším místům planety a erupce vulkánů jsou v zemi časté.

Reklama

Doporučované