Hlavní obsah

Video: Letadlu ve vzduchu odpadlo okno

Foto: Boeing

Letouny Boeing 737 MAX se dostaly na černou listinu v roce 2019 po dvou tragických nehodách těchto strojů v Indonésii a v Etiopii.

Reklama

Letadlo přišlo o okno během stoupání po startu. Letecká společnost Alaska Airlines reagovala okamžitě. Dočasně stahuje z provozu všech svých 65 letadel stejného typu a podrobí je pečlivým servisním prohlídkám.

Článek

Dramatické chvíle zažili v pátek pasažéři letu z amerického Portlandu poté, co letadlu krátce po startu odpadlo okno a malá část trupu. Stroj Boeing 737-9 se po asi 20 minutách bezpečně vrátil na letiště, nikomu ze 174 cestujících a šesti členů posádky se nic nestalo, napsala agentura AP.

K incidentu došlo na lince z Portlandu, která mělo namířeno do Ontaria v Kalifornii. Na záběrech je vidět, jak dovnitř kabiny proudí vzduch dírou v trupu. Kvůli poklesu tlaku v kabině si museli cestující nasadit masky s kyslíkem.

Stroj se dostal do výšky skoro 4900 metrů, poté kvůli nehodě provedl obrat a vrátil se do Portlandu. Podle serveru FlightAware strávil ve vzduchu 19 minut.

Server BBC napsal, že poškozená část trupu se nacházela v zadní části letadla za motorem a křídly v místě, které lze využít jako nouzový východ.

„Po události, která se přihodila v pátek večer na letu 1282, jsme se rozhodli pro preventivní opatření a necháme dočasně na zemi celou flotilu 65 Boeingů 737-9. Myslím na ty, kdo v letadle byli, a je mi velmi líto, co museli zažít,“ uvedl šéf společnosti Alaska Airlines Ben Minicucci. Podle něj čekají letadla podrobné prohlídky a aerolinky budou společně s úřady a výrobcem řešit, proč k incidentu došlo.

Letouny Boeing 737 MAX se dostaly na černou listinu v roce 2019 po dvou tragických nehodách těchto strojů v Indonésii a v Etiopii. Výrobce pak musel dočasně přerušit provoz všech strojů daného typu, do vzduchu se směly vrátit teprve po roce a půl.

Reklama

Doporučované