Hlavní obsah

Video: Mladý íránský pár tančil na ulici. Potrestali je 10 lety ve vězení

Bez komentáře: Íránský pár tancoval v centru Teheránu. Soud oba poslal na deset a půl roku do vězení.Video: twitter/ShazzShams

 

Reklama

aktualizováno •

Mladík s dívkou se nechali natočit při tanci u teheránské Věže svobody (Azádí), jedné z nejznámějších staveb v íránské metropoli. Dívka neměla zakryté vlasy.

Článek

Astijáz Haghighovou a jejího přítele Amíra Mohammada Ahmadího zatkla policie už loni v listopadu. Stalo se tak krátce poté, co dvojice zveřejnila na instagramu video, jak tancují u futuristické Věže svobody. Jejich účty sledují celkem skoro dva miliony lidí, uvádí britská stanice BBC.

Mladá žena neměla na hlavě šátek, což je v rozporu s přísnými íránskými pravidly pro oblékání žen. Web britského listu The Guardian připomíná, že ženy v Íránu nesmějí tančit na veřejnosti, a s mužem už vůbec ne.

I proto jsou záběry Haghighové a Ahmadího, na němž muž svoji přítelkyni v jednom okamžiku zvedne a jí vlají dlouhé vlasy, mnohými považovány za jeden ze symbolů protestů, které v Íránu rozpoutala násilná smrt Mahsy Amíníové.

Revoluční soud v Teheránu nyní muže i ženu poslal na deset a půl roku do vězení, zakázal jim používat internet a opustit Írán, uvedla Agentura lidskoprávních aktivistů (HRANA) sídlící ve Spojených státech.

Soud je shledal vinnými z „podněcování ke korupci a veřejné prostituci“ a ze „shromažďování se záměrem narušovat národní bezpečnost“.

Zdroje blízké rodinám mladého páru podle organizace HRANA uvedly, že Haghighovou ani Ahmadího nemohli během procesu navštívit právníci.

Hlasy Íránek na Seznam Zprávách

Přečtěte si výpovědi účastnice íránských protestů i novinářky z Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda.

Reklama

Doporučované