Hlavní obsah

Írán je na nohou: „Lidé dnes protestují i tam, kde se nikdy neprotestovalo“

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Jedna z žen, které v Íránu protestují proti režimu.

Reklama

Článek

Už více než dva měsíce protestují v ulicích íránských měst lidé proti tamnímu režimu. Vedení země vsadilo na konfrontaci, přes 400 Íránců už bylo při demonstracích zabito, tisíce dalších skončily v policejních celách. Protesty ale neutichají. Kam až může situace dojít? Je íránská vláda připravena k ústupkům?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kam se za více než dva měsíce posunula situace v Íránu, kde proti režimu protestují davy lidí?
  • Jak pravděpodobné je, že si lidé v zemi vynutí od vlády alespoň nějaké ústupky?
  • A podaří se vládě protesty uklidnit, nebo začal konec islámské republiky?

Lidé se před více než dvěma měsíci začali v Íránu bouřit poté, co zemřela dvaadvacetiletá Íránka kurdského původu Mahsá Amíní, kterou zatkla mravnostní policie. Původně bojovali proti násilí vůči ženám a nošení hidžábu, postupně se ale z jejich odporu staly demonstrace proti režimu.

„Je tam teď více hněvu, který je z velké části živen brutálním státním zásahem,“ popisuje reportérka Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda Golnaz Esfandiari. Lidé se navíc podle ní bouří delší dobu než kdykoli předtím a i v regionech, kde doposud demonstrace nebyly.

„Mají dost toho statu quo a chtějí změnu. Chtějí žít ve svobodné zemi a nechtějí, aby stát rozhodoval, jak mají žít,“ vysvětluje íránská novinářka.

A bojují navzdory tomu, že podle neziskových organizací v zemi zemřelo po zásahu bezpečnostních složek už více než 400 lidí. Zatčeno bylo 17 tisíc lidí. Sehnat přesná čísla je ale podle Esfandiari velmi obtížné, a to i proto, že některé už z vězení propustili.

Foto: Soukromý archiv Golnaz Esfandiariové.

Reportérka Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda Golnaz Esfandiari.

Začátek konce islámské republiky?

Protesty zesílily po smrti devítiletého chlapce Kiana Pirfalaka, který skonal na jihozápadě země. Rodiče říkají, že ho zabily bezpečnostní síly. Podle vlády ale zemřel při teroristickém útoku.

„Hodně lidí se zúčastnilo jeho pohřbu v Chúzestánu a obvinilo režim z jeho smrti,“ říká Esfandiari, která jeho příběh pro Rádio Svobodná Evropa zmapovala. Kian nicméně nebyl jediný. Kromě něj během demonstrací zemřely další desítky dětí.

Začátky protestů v Íránu

S reportérkou Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda Golnaz Esfandiari jsme o protestech mluvili už před dvěma měsíci, kdy se lidé teprve začínali bouřit. Jak došlo k zatčení Mahsá Amíní a co se stalo během dalších tří dnů? Připomeňte si v podcastu 5:59.

Místní dokonce po jeho pohřbu začali provolávat smrt nejvyššímu duchovnímu vůdci ajatolláhu Chameneímu, což by ještě nedávno bylo v zemi nemyslitelné. „Mladí lidé shazují na zem turbany duchovních v ulicích, protože to vidí jako symbol islámského státu a ukazují tím, že toho mají dost,“ popisuje.

Režim se podle Esfandiari cítí pod tlakem, ale zatím má lidi pod kontrolou. O tom svědčí i to, že zatím nezačaly velké stávky. „Lidé ale vědí, že se něco změnilo a že nic nebude jako dřív. Někteří dokonce říkají, že je to začátek konce islámské republiky.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jakou reakci v Íránu vyvolalo gesto fotbalistů národního týmu, kteří před svým úvodním zápasem na mistrovství světa v Kataru nezazpívali íránskou hymnu nebo jak silnou podporu má v současnosti režim. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Radiožurnál, BBC News, YT kanál Ava Uncensored, YT účet Raminmemar, YT účet VOA Farsi, twitterový účet @GEsfandiari, twitterový účet @Tendar, twitterový účet @FSeifikaran

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované