Hlavní obsah

Video: Nejvyšší vulkán Eurasie soptí. Kouř stoupá stále výš

Sopka na Kamčatce chrlí lávu. Kouř šel až 13 kilometrů vysoko.Video: Jan Marek

 

Reklama

Popel halící Pacifik, ale hlavně obce jen pár desítek kilometrů od nejvyššího vulkánu v Eurasii. Lávu začal chrlit ve středu a zatím neustává. Děti na ruské Kamčatce mají kvůli sopce Ključevskaja zrušené vyučování.

Článek

Na ruském poloostrově Kamčatka v severozápadním cípu Tichého oceánu leží okolo 200 sopek, z toho 29 činných. Na erupce jsou tam tak poměrně zvyklí. Ve středu ráno ale vybuchla ta největší z nich – Ključevskaja sahající do výšky až 4750 metrů nad mořem.

Obrovský vulkán, jeden z nejaktivnějších na Zemi, je asi 360 kilometrů od krajského centra, města Petropavlovsk-Kamčatskij. Ihned po výbuchu tak místní úřady zavřely školy, školky i silnice.

Hlavní cestu, která propojuje obce na jihu poloostrova, zavalil tok bahna v důsledku erupcí, jelikož vede jen pár desítek kilometrů severně od sopky a jedna z obcí, Ključi s přibližně 4500 občany, se nachází dokonce 30 kilometrů od ní.

Nejvyšší aktivní vulkán v Eurasii chrlil ve středu ráno sloup popela do výše až 10 kilometrů nad mořem, a to celkem čtyřikrát. Ve čtvrtek už ale kamčatské úřady píší o 13 kilometrech. Pro leteckou dopravu platí „červený poplach“.

Poslední aktivita sopky Ključevskaja začala letos v červnu a posledních pár týdnů chrlí oblaka popela pravidelně – někdy i několikrát denně.

Reklama

Související témata:

Doporučované