Hlavní obsah

Video: Protesty v ruském Baškirsku neutichají, v Ufě nasadili těžkooděnce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Protesty proti odsouzení tamního aktivisty Faila Alsynova v Ufě, hlavním městě Baškirska.Video: telegram/news_sirena, telegram/SOTA

 

Reklama

Velké protesty jsou v Rusku v současnosti mimořádně vzácné. Za účast na shromážděních, která nemají povolení úřadů, totiž hrozí zatčení.

Článek

Stovky přívrženců uvězněného ochránce přírody autonomního Baškirska se v pátek opět sešly na nepovolené demonstraci v Ufě.

Policie zadržela nejméně sedm lidí, informuje s odvoláním na místní novináře agentura Reuters.

Protest se v regionální metropoli uskutečnil navzdory varování šéfa autonomní republiky Radije Chabirova, že úřady tvrdě zasáhnou. Demonstranty označil za zrádce a extremisty, kteří usilují o odtržení od Ruska.

Jak je vidět v úvodním videu, bezpečnostní složky nejprve zasáhly na náměstí Salavata Julajeva, zatýkání pokračovalo i v okolních ulicích.

Policisté zároveň vytlačili lidi, kteří s výkřiky „Hanba!“ bránili v odjezdu autobusu se zatčenými, napsal na sociální síti Telegram zpravodajský účet SOTAvision.

V autonomní republice ležící na jihu pohoří Ural, které rozděluje Rusko na evropskou a asijskou část, šlo tento týden o třetí nedovolený protest, ale první v regionální metropoli.

Lidé se sešli, aby podpořili aktivistu Faila Alsynova, odsouzeného ve středu na čtyři roky, a to na základě obvinění z rozněcování národnostní nenávisti. Obvinění Alsynov odmítl.

Velké protesty jsou v současnosti mimořádně vzácné kvůli riziku zatčení za účast na shromážděních, která nemají povolení od úřadů. Od začátku války na Ukrajině byly v souvislosti s tím zadrženy tisíce lidí.

Krátce po invazi podepsal ruský prezident Vladimir Putin zákon, podle kterého může hrozit několik let vězení za veřejné akce zaměřené na „diskreditaci“ ruských ozbrojených sil. Za „lživé zprávy“ o válce pak hrozí až 15 let za mřížemi.

Baškirsko

Baškirsko, někdy také Baškortostán, je jednou z největších etnicky smíšených autonomních republik v Rusku. Leží na jižním Uralu a žijí tam zhruba čtyři miliony lidí.

Majoritní národností v regionu jsou Rusové, kterých v Baškirsku žije 36,1 %. Velkou část obyvatel pak ovšem tvoří Baškirové (29,5 %) a Tataři (25,4 %). Hlavním městem je Ufa.

Republika je bohatá na nerostné suroviny, zejména ropu. Na jejím zpracování pak stojí většina baškirského průmyslu. Baškirci dlouhodobě bojují za svá práva a za ochranu svého tradičního území, které se často nachází v oblastech, jež jsou využívány k těžbě přírodních zdrojů, jako je právě ropa.

Reklama

Doporučované