Hlavní obsah

Video: Puklina rozdělila Grindavík. Sopečná nestabilita může trvat desítky let

Záběry pukliny v islandském městě Grindavík.Video: Jan Marek

 

Reklama

Islandský Grindavík zůstává kvůli otřesům a sopečné aktivitě v uzavřené červené zóně. Úřady ale povolily lidem přijet si pro cennosti a věci, které potřebují k životu.

Článek

Možnost sopečné erupce zůstává nadále vysoká, upozorňuje v nejnovějším monitoringu situace na poloostrově Reykjanes na jihozápadě ostrova Islandský meteorologický úřad (IMO). Jen za noc na čtvrtek seizmologové v oblasti zaznamenali přes 900 dalších zemětřesení, většinou o síle menší než 2 stupně. Od víkendu už evidují tisíce otřesů.

Situace nadále ohrožuje město Grindavík, které je už od víkendu evakuované. V důsledku zemětřesení se tam objevila rozsáhlá puklina. Narušila i silnice, jak si můžete prohlédnout v úvodním videu.

Celé město se postupně propadá, což bude ještě nějakou dobu pokračovat, řekl britské BBC Matthew Roberts z IMO. Západní část Grindavíku se od pátku propadla už asi o metr a každý den klesá o další 4 centimetry. Velikost propadu znázorňuje mapa zveřejněná IMO.

Foto: Islandský meteorologický úřad

O kolik se propadla půda v okolí Grindavíku.

Region může být podle Robertse vulkanicky nestabilní i desítky let. Ostatně erupce se tam začaly vyskytovat v roce 2021 po zhruba 800 let dlouhé přestávce.

Než bude jasné, jestli se můžou obyvatelé Grindavíku vrátit, může trvat i několik týdnů, protože doba, kdy magma proudící pod zemí vyvěrá na povrch, se nedá odhadovat.

„Neočekáváme explozivní erupci,“ říká Roberts. To ale nemusí být nutně dobrá zpráva, protože mírnější erupce může znamenat vytékání lávy z puklin po celé týdny.

Island má připravené různé plány, jak proud lávy usměrnit. „Jestli výlev nastane mimo Grindavík, určitě se pokusí lávu svést někam na volné prostranství, pokud to bude jen trochu možné,“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy seismoložka Jana Doubravová z Akademie věd ČR, která má i zkušenosti s monitorováním Islandu.

Do obce Svartsengi nedaleko Grindavíku už podle islandské televize RUV dorazil největší buldozer v zemi. Kolos o hmotnosti 104 tun by se měl podílet na stavbě víc než pěti kilometrů obranných zdí a valů.

„Pokud si ale příroda usmyslí, že se puklina má objevit blízko města, erupce bude explozivní, či příliš nebezpečná s množstvím jedovatých plynů, bude se muset majetek nechat napospas,“ dodala Doubravová.

Ve čtvrtek se Grindavík částečně otevřel. Úřady tam povolily vstup jednomu člověku z každé domácnosti, aby odvezl věci nezbytné potřeby, informuje RUV. Vše podle ní probíhá bez komplikací.

Rozhovor o situaci v Grindavíku

„Situace se může změnit velmi rychle. Hloubka magmatu pod povrchem se jen odhaduje a ani hnací síly neznáme,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy seismoložka Jana Doubravová.

Reklama

Související témata:

Doporučované